Spana in bildspelet för att se bilderna från nattens norrsken – här över Onsala. Foto: Emma Hörnberg

Norrsken över Västsverige i natt

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndag kunde den som kollade upp få se ett magiskt skådespel på himlen – på flera ställen i Västsverige har man nämligen kunnat se norrsken.

– Det var rejäl aktivitet. Jag har aldrig sett norrsken förut, så det var en jätterolig upplevelse, säger Malin Unger.

Malin Unger har under lång tid velat se norrsken. Så när hon hörde att det skulle bli norrsken över Göteborg natten mellan söndag och måndag tvekade hon inte att ge sig ut med kameran i högsta hugg.

– Jag följer flera norrskensgrupper på Facebook, och det skrevs där att detta norrsken skulle vara något i hästväg, berättar hon.

Mycket riktigt, efter en timmes väntande vid kajen i Göteborgs hamn lös ett majestätiskt norrsken upp himlen.

– Det var rejäl aktivitet. Jag har aldrig sett norrsken förut, så det var en jätterolig upplevelse, säger Malin Unger.

Mer norrsken framöver

Deana Bajic är meteorolog på SVT, och hon är inte förvånad över nattens observationer.

SVT:s meteorolog Deana Bajic. Foto: SVT

– Det har varit klart väder, så enkelt är det, säger hon.

Många får känslan av att norrsken blir allt vanligare i de sydliga delarna av landet, och det stämmer faktiskt att vi kommer kunna se mer norrsken över hela landet framöver.

– Solvindarna blir mer intensiva mot år 2023. Det är ett fenomen som återkommer var elfte år. Därför kommer vi kunna se mer norrsken framöver, säger Deana Bajic.

Detta är norrsken:

Norrsken, eller “aurora borealis” på latin, är ett ljusfenomen som är synligt på de nordligaste breddgraderna under vinterhalvåret.

Det som ger uppkomst till det mytomspunna ljusfenomenet är ett samspel mellan solens strålning och jordens magnetfält. Från solen slungas nämligen laddade partiklar rakt mot jordens yta, som fångas upp av jordens magnetfält.

Norrsken uppstår när solens partiklar krockar med atomer och molekyler som finns i jordens atmosfär. Partiklarna fångas därefter in av magnetfältet och färdas mot jordens poler och skapar då detta vackra skådespel på himlen.

Källa: Svenska turistföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.