Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Notan för Palmhusets restaurering – 98 miljoner: ”Har lappat och lagat i 40 år” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Notan för Palmhusets restaurering – 98 miljoner: ”Har lappat och lagat i 40 år”

Uppdaterad
Publicerad

Restaureringen av Palmhuset drar igång mitt i en ekonomisk kris. Notan kommer att kosta Göteborgs stad 98 miljoner kronor.

– Det blir dyrare och dyrare att vänta, säger Camilla Widman(S), ordförande i Stadsfastighetsnämnden.

Det är stadsfastighetsnämnden som beslutat att restaureringen av Palmhuset ska dra igång under våren. Nästan alla konstruktioner i den 145 år gamla byggnaden har röt- eller rostskador, enligt nämnden. Alla glas i växthusen ska också bytas ut. 

– Det har lappats och lagats i 40 år och det blir dyrare och dyrare att vänta med den här omfattande renoveringen, som ändå behöver göras, säger Camilla Widman (S), ordförande i stadsfastighetsnämnden.

Ett kostsamt projekt

Palmhuset har stort historiskt värde och är belagt med bevarandeskydd, vilket gör restaureringen dyrare.

– Palmhuset är en unik byggnad och kan därför inte heller restaureras på vilket sätt som helst. Därför blir det också ett väldigt kostsamt projekt, förklarar Camilla Widman (S).

Stadsmiljöförvaltningen får betala

Stadsmiljöförvaltningen hyr Palmhuset och står för kostnaderna. Restaureringen kommer att pågå under fyra år och beräknad budget är 98 miljoner.

– Det här är ingen kostnad som de inte vet om att det ska komma. Vi är överens om att vi måste göra ett stort omtag i detta. Vi är medvetna om att de byggnader vi har måste vi också ta hand om, säger Camilla Widman (S).

I klippet visar Camilla Widman (S) rötskadorna i Palmhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.