• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Åtalet i det misstänkta mordet på Lisa Holm väcks under fredagen. Foto: TT

Nu väcks åtal för Lisa Holm-mordet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en nära fem månader lång polisutredning väcker i dag åklagaren åtal i ett av den senaste tidens mest uppmärksammade rättsfall. Mordet på Lisa Holm i början av juni.

Lisa Holm blev bara 17 år. Fredagen den 12 juni hittades hon död på en gård några kilometer från sin arbetsplats, caféet i Blomberg på Kinnekulle i Västergötland. Då hade hon varit försvunnen i fem dagar sedan hon avslutat sitt arbetspass vid 18-tiden söndagen den 7 juni.

Hennes försvinnande engagerade hela Sverige och i sökandet efter henne på Kinnekulle deltog, vid sidan av polisen, flera hundra frivilliga. I sociala medier och på olika internetforum svämmade engagemanget praktiskt taget över.

Mordet på Lisa Holm

Oskyldiga hängdes ut

Men det var inte bara i form av sympatiyttringar. Även illa underbyggda rykten och spekulationer om vem eller vilka som fört bort och dödat Lisa Holm flödade fritt. Det skadade inte bara de människor som exponerades med både namn och bild trots att de, enligt polisen, inte hade ett dugg med Lisa Holm att göra utan riskerade även att försvåra utredningen.

I samband med att Lisa Holm hittades greps två bröder, 31 respektive 35 år och den äldre broderns fru som bodde och arbetade i närheten av caféet där Lisa Holm jobbade. Samtliga bördiga från Litauen. Den 17 juni häktades bröderna misstänkta för mord och kvinnan för skyddande av brottsling.

2.000 sidor förundersökning

Den yngre brodern och kvinnan släpptes relativt snart och är nu avförda ur utredningen och kommer inte att åtalas. Den äldre brodern har omhäktats flera gånger och åtalas nu, misstänkt för att ha mördat Lisa Holm.

Förundersökningen som ligger till grund för åtalet mot 35-åringen är på 2.000 sidor och har tagit närmare fem månader att slutföra. De relativt få uppgifter som sipprat ut från polisutredningen har bland annat handlat om teknisk bevisning i form av DNA-spår från 35-åringen som, enligt åklagaren Lars-Göran Wennerholm, binder honom till Lisa Holm.

Läs också: Åklagaren tycker att det känns bra att berätta

Advokaten: Bevisningen inte tung nog

Men advokat Inger Rönnbäck, som försvarar 35-åringen, anser inte att bevisningen har den tyngd som krävs för att hennes klient skall fällas för mordet på Lisa Holm, som han vidhåller att han inte har begått, men som han i dag åtalas för vid Skaraborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet