Nu blir det olagligt att ha sex med djur

Uppdaterad
Publicerad

Från första april blir det återigen olagligt att ha sex med djur. SVT Västnytt har träffat Gudmund Stenström som tog en man på bar gärning när han förgrep sig på djur i Gudmunds lada.

I Slöinge utanför Falkenberg driver Gudmund Stenström sitt lantbruk. En kväll hörde han hur djuren skrek och var oroliga.

– Min första tanke var att det var någon som slaktade ett djur, berättar Gudmund Stenström.

Men i stället träffade Gudmund på en man som hade förgripit sig sexuellt på korna. Efter en kort jakt fick Gudmund tag på mannen och kunde tillkalla polis.

Lagligt i 70-år

Tidelag, alltså att ha sex med djur har varit lagligt i Sverige i nästan 70 år. Man har ansett att djurskyddslagen har varit tillräcklig för att skydda djuren. Men de senaste åren har röster höjts för att skärpa lagstiftningen. Och från och med den 1:e april är tidelag återigen förbjudet.

En majoritet i riksdagen röstade igenom förslaget att kriminalisera tidelag. Gunilla C Carlsson är socialdemokratisk riksdagsledamot från Göteborg och berättar om bakgrunden till beslutet.

– Vi fick signaler om att djurskyddsmyndigheten hade svårt att fälla i de här målen där man misstänkte att tidelag hade genomförts, Gunilla C Carlsson(S) riksdagsledamot.

Diskussion om moral

Gunilla C Carlsson säger att det inte handlar om någon sexualmoral, utan att man vill värna om djurens välbefinnande. Men att inte sexualmoralen skulle ha att göra med saken är det inte alla som håller med om.
Gösta Westerlund är lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet. Han säger att man inte stiftar någon lag om man inte har ett moraliskt behov av det.

– Problemet med djurplågeriet var ju att du måste bevisa att djuret har orsakats en skada. Och då tycker man väl rent moraliskt att det räcker inte, utan vi måste ha tillbaks paragrafen om tidelag säger Gösta Westerlund.

Ovanligt med domar

Det är ovanligt att människor döms för djurplågeri i samband med sexuella handlingar.

Gudmund Stenström i Slöinge gjorde ingen anmälan efter att han påträffade mannen i sin ladugård, eftersom han inte upptäckte några skador på sina djur.

– Det hjälper ju inte att anmäla honom för han är ju sjuk, säger Gudmund Stenström.

Men i ett liknande fall, också i närheten Halland, blev en man anmäld och dömd. Han fick 900 kronor i böter. Men inte för att han hade sex med djuren, utan för att han tog sig in i ladugården utan lov.

En lag för politikerna

Gudmund Stenström tror inte att den nya lagen kommer att göra någon större skillnad. Han menar att de som håller på med tidelag inte kommer att sluta för att den nya lagen införs.

– Nej det är en lag mest för politiker eller för de som inte har varit ute i verkligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.