Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vaccinsamordnare Kristine Rygge svara på tre frågor om vaccineringen. Foto: TT

Vaccinering med tredje dos igång i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen har nu börjat erbjuda vissa personer en tredje dos vaccin mot covid-19. Det är till exempel personer med kraftigt sänkt immunförsvar och transplanterade som får en så kallad ”påfyllnadsdos”.

– Man har identifierat vissa patientgrupper med ett kraftigt nedsatt immunförsvar att ha nytta av en tredje dos av covid 19-vaccinationer, säger Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Det handlar om till exempel transplanterade personer, njursjuka med dialys och medfödda immundefekter. Dessa kommer nu att få ett brev från sin specialistmottagning och det brevet ska enligt Kristine Rygge fungera som en ”biljett” hos valfri vaccinatör.

Två doser

Alla i den övriga befolkningen som fått två doser vaccin och som inte räknas som immunsvaga, är fullvaccinerade efter den andra dosen. Men enligt Kristine Rygge kan rekommendationerna komma att ändras utifrån de studier som pågår.

Och vaccinet – räcker det?

– Vaccinet räcker, vi har mycket vaccin den här veckan, så det är bara att boka in sig, säger Kristine Rygge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter