På tisdagen tog Lars-Göran Wennerholm beslutet att inte begära kvinnan omhäktad. Kvinnan släpps därmed fri. Foto: TT

Båda mordmisstänkta bröderna fortsatt häktade

Uppdaterad
Publicerad

Båda de bröder som misstänks för mordet på Lisa Holm ska vara fortsatt häktade. Det berättar vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm, för SVT Nyheter. Kvinnan är frisläppt och återvänder till Litauen.

De två bröder som misstänks för mordet på Lisa Holm, 17, häktades under förra veckan. Brödernas försvarare överklagade häktningsbesluten då vare sig advokat Inger Rönnbäck, som försvarar den 35-årige brodern, eller advokat Thomas Ört, som försvarar 31-åringen, tyckte att vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms bevisning håller för att frihetsberöva dem.

Men efter förhandlingar i Göta Hovrätt under tisdagen beslutades att bröderna ska vara fortsatt häktade.

Mordet på Lisa Holm

– Jag är så klart nöjd med att hovrätten går på samma bedömning som tingsrätten gjorde. Nu kan utredningen drivas vidare i den riktningen, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm, till SVT Nyheter.

Överklagar till HD

Enligt den äldre broderns advokat Inger Rönnbäck är bevisläget fortfarande tunt. Hon väljer därför att överklaga till Högsta domstolen.

– Beslutet gick oss emot och jag anser fortfarande att bevisningen är för tunn, därför överklagar vi nu till Högsta domstolen, säger Inger Rönnbäck.

Även den yngre mannen överklagar häktningen till Högsta Domstolen.

– Vi överklagar med hänvisning till både så kallad prejudikatdispens och synnerliga skäl, säger den yngre mannens advokat Thomas Ört.

Nekar till brott

– Hovrätten har kommit fram till samma bedömning som tingsrätten. Men försvararen och huvudmannen har rätt att få sin sak prövad, så jag har egentligen ingen kommentar till det, säger Lars-Göran Wennerholm.

Bröderna har nekat till anklagelserna som riktas mot dem.

Kvinnan släppt

Utöver bröderna är även en kvinna misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Hon är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, och har varit häktad i en vecka. Men på tisdagen tog vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm beslutet att inte begära henne omhäktad. Kvinnan släpps därmed fri, men är fortsatt misstänkt.

– Kvinnan häktades ju för en vecka sedan. Under den veckan som gått har misstankarna inte skärpts – då ska hon släppas fri, säger Lars-Göran Wennerholm.

Vad händer nu?

– Utredningen går vidare. Den har bara pågått i en vecka och det är kort tid. Vi har väldigt mycket material, konstaterar Lars-Göran Wennerholm.

Kvinnan reser till Litauen

På onsdagen kom uppgifter om att kvinnan är på väg hem till Litauen. Hon är dock fortfarande misstänkt för grovt skyddande av brottsling och kan när som helst kallas tillbaka.

-Ja, men hon är fri att röra sig. Det enda som åvilar henne är yppandeförbudet, i övrigt finns inga restriktioner, säger hennes försvarare advokat Peter Falck, till TT.

Bakgrund: Detta har hänt

Söndag 7 juni: 17-åriga Lisa Holm stänger kaféet i byn Blomberg på Kinnekulle och sms:ar till föräldrarna att hon är på väg hem på sin moped. När hon inte kommit hem åker en av föräldrarna till kaféet och hittar mopeden parkerad med nycklarna i. Försvinnandet anmäls till polisen.

Måndag 8 juni: Polisen klassar fallet som särskild händelse. En handske hittas i ladan mittemot kaféet.

Tisdag 9 juni: Polisen går ut med namn och bild på flickan. Delar av en mobiltelefon hittas.

Onsdag 10 juni: Brottsrubriceringen uppgraderas från olaga frihetsberövande till människorov. Missing people sätts in i sökarbetet. Flera föremål som tillhör Lisa Holm hittas.

Torsdag 11 juni: Polisen har fått in 700 tips och har genomfört ett hundratal förhör.

Fredag 12 juni: Ytterligare fynd görs. Tre personer, två män och en kvinna, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.

Lördag 13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls natten till lördag. Två är misstänkta för mord och en för grovt skyddande av brottsling.

Söndag 14 juni: Fullsatt i Sankta Helena kyrka i Skövde när det hålls minnesgudstjänst för Lisa Holm.

Måndag 15 juni: Högen av blommor, ljus och hälsningar växer utanför kaféet. En av de misstänktas advokat hoppar av målet efter anmälan om jäv.

Tisdag 16 juni: De båda männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Tisdag 23 juni: Den äldre av de båda bröderna, som överklagat häktningsbeslutet, blir kvar i häktet, efter beslut i Göta hovrätt. Kvinnan släpps.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet