Dockan är på väg ut från Göteborgs hamn. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Nu flyttas Göteborgs välkända docka

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen flyttas den gigantiska flytdockan i Göteborgs hamn och stadens skyline förändras för alltid. Vid klockan 14.25 började bogserbåtarna jobba och Damen bröt all kontakt med land.

Den spektakulära flytten var planerad till lunchtid, många åskådare längs kajen väntade tålmodigt och spejade ivrigt mot Damen.

Vid klockan 14.25 var all kontakt med land bruten och flytdockan började röra sig. Bogserbåtar fäste linor i den tunga flytdockan och transporterade ut den från Göteborgs hamn. Du kan se arbetet med att flytta Damen via vår direktsändning här ovan.

Trappor har rivits

Sedan en tid tillbaka har arbetare monterat knapar och öglor, samtidigt som gamla trappor och andra landanslutningar har rivits. Själva flytten kommer att sysselsätta kring 30 personer.

Den gigantiska flytdockan Damen (254 meter lång med en lyftkapacitet på 25.000 ton) är en del av Göteborgs själ och stadsbild.

Ska till Frankrike

I somras såldes den för över 30 miljoner kronor och i ett halvår har Paul Verschure, projektledare på Dutch Marine väntat på att få påbörja flytten till Dunkerque i norra Frankrike.

Än så länge har vädret satt stopp för den komplicerade flytten. En bogsering kräver en säker prognos med minst sex dagars lugnt vatten på Nordsjön.

Projektledare Paul Verschure räknar med att transporten på 700 nautiska mil tar ungefär sju dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flytten av Damens docka

Mer i ämnet