Foto: SVT/Polisen

Kvinna döms för assistentmordet i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 40-årsåldern döms för mordet på sin assistentkollega. Åklagaren yrkade på ett livstidsstraff, men tingsrätten landar på fängelse i 18 år.

Hör åklagaren Daniels Edsbagge om tingsrättens dom – i klippet

Det var i början av september förra året som en personlig assistent dödades hemma hos en brukare i Trollhättan. Ett par dagar efter mordet greps en kvinnlig kollega i 40-årsåldern misstänkt för mord.

Nu döms kvinnan för mord till 18 års fängelse. Det meddelade Vänersborgs tingsrätt.

”Tingsrätten kommer vidare fram till att utredningen entydigt ger besked om att det endast kan ha varit kvinnan som befann sig i den avlidnes närhet när han attackerades och att det därför måste vara kvinnan som utfört gärningen”, skriver man.

Nekat till brott

Den nu dömda kvinnan har hela tiden nekat till brott och har förklarat att hon inte minns några detaljer eftersom hon druckit under kvällen. Men hon säger att hon tvingats till platsen av två män som hon var skyldig pengar. Men det är en version som tingsrätten inte tror på:

Tingsrätten anser dessutom att den berättelse som kvinnan lämnat om att hon befann sig i lägenheten på grund av hot från två andra män i sig är osannolik och att den dessutom på flera punkter inte är förenlig med den tekniska utredningen i målet, skriver man.

Åklagaren yrkade på ett livstidsstraff under förhandingen, men tingsrätten i Vänersborg dömer kvinnan till 18 års fängelse och motiverar sitt beslut:

Tingsrätten bedömer emellertid inte att mordet är av så kvalificerad art att påföljden ska bestämmas till livstid, men däremot att fängelsestraffets längd ska vara längre än vad som är utgångspunkten vid straffmätning för mord.

Pengar bakom motivet

Kvinnan var också åtalad misstänkt för grov stöld, bedrägeri och framkallande av fara – brott som enligt åklagaren ska ha skett i samband med mordet. Enligt utredningen ska motivet bakom mordet vara pengar.

– Jag menar att den nu åtalade kvinnan kom till lägenheten under natten och hade ihjäl sin kollega. Därefter tog hon brukarens plånbok och telefon och tog ut pengar från brukarens konto. I egenskap av anställd hade hon koden för att kunna genomföra transaktioner från kontot, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

I klippet ser du när kvinnan slänger sina blodiga kläder och skor på en återvinningscentral

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.