Cathrine Hagman Holmen arbetar på den nya avdelningen och har egen erfarenhet. Foto: SVT

Nu öppnar Sveriges första avdelning för personer med självskadebeteende

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen öppnas en avdelning på Östra sjukhuset i Göteborg som är till för personer med självskadebeteende. Det blir Sveriges första.

Cathrine Hagman Holmen sitter på en stol på, den ännu tomma, avdelningen. Hon har anställts som en av de som skall vara med och driva Sveriges första avdelning för personer med självskadebeteende i offentlig regi.

– Det känns väldigt bra att det nu är dags, säger Cathrine Hagman Holmen.

Egen erfarenhet

Hon har uppkavlade ärmar på sin tröja och ljusa tunna ränder syns på hennes armar. Cathrine Hagman Holmen är en så kallad Peers support, det står för ”personlig egen erfaren resurs”.

Hon vet hur det är att använda fysisk smärta för att dämpa psykisk.

– Under min anställningsintervju frågade jag om jag måste täcka över mina ärr. Då log de åt mig och sa: ”Självklart inte, det är ju positivt att du har ärren”. Nu är det plötsligt positivt att jag gått igenom detta. Att min historia kan göra något för någon annan. Det går inte att beskriva, säger Cathrine Hagman Holmen.

Specialistvård

Avdelningen skall bedriva specialistvård i form av fysisk aktivitet, utbildning, samtal och övning. Mottagningen skulle ha öppnat redan förra året men har blivit förskjuten på grund av ombyggnation av avdelningen.

– Det känns underbart att vi är igång, äntligen känner vi allihop, säger vårdenhetschef Nina Pedersen.

Det finns idag tio platser på avdelningen och vårdtiden är tre till sex månader.

Tio platser i hela Sverige, räcker det?

– Det gör det förstås inte och jag vet att man funderar på att öppna avdelningar på andra håll i landet och jag hoppas att de bara väntar in oss, säger Nina Pedersen.

Behöver du stöd och hjälp?

Kontakta Hjälplinjen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.