Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir riktigt upprörd” – se när Hans Assarsson, ordförande i Kvarnbyns Handpappersbruk, visar vilka byggnader som nu ska rivas. Foto: SVT

Av 40 byggnader kommer knappt tio att bli kvar: ”Jag blir så förbannad”

Publicerad

Det är många som under åren protesterat mot rivningarna av gamla byggnader i Kvarnbyn i Mölndal. Protester som hittills gett föga resultat.

– Jag blir så förbannad! Det är sorgligt för området är en kulturskatt, säger Hans Assarsson, ordförande i Kvarnbyns Handpappersbruk.

Häng med i klippet när Hans Assarsson visar en del av det som ska rivas

Redan på medeltiden användes vattenkraften i forsarna i Mölndalsån för att driva kvarnar och i slutet av 1600-talet fanns det cirka 35 anläggningar med bland annat mjölkvarnar, sågkvarnar, pappersbruk och mängder av byggnader.

Viktigt industriområde  

Men, det var i slutet av 1800-talet som Mölndals Kvarnby hade sina glansdagar och då det var ett viktigt industriområde i Sverige där bland annat papper och textil tillverkades och så fanns det oljeslagerier, som var fabriker som framställde vegetabilisk olja ur frön.

Och det är alltså byggnader från den tiden som nu håller på att rivas i Forsåkersområdet, som den delen av Kvarnbyn kallas.

– I förra veckan fick jag veta att även fabrikskontoret kommer att rivas. Den som egentligen skulle ha fått vara kvar, säger en uppgiven Hans Assarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.