Nu rullar bandet i Trollhättan

Publicerad

Trollhättan, kommunen med Sveriges högsta arbetslöshet, fick besök av arbetsmarknadsministern Hillevi Engström i dag. Och det hela bygden väntar och hoppas på är att det ska börja byggas bilar igen.

Det rullar motorhuvar ur pressmaskinen på gamla Saab Automobile. 250 huvar beställda av reservdelsbolaget Parts. Alla de tolv som jobbar här är anställda av den nye Saab-ägaren Nevs. Och en del har haft jobb nästan hela tiden.

När Nevs och finansiären Kai Johan Jiang köpte konkursboet i somras så handlade det om att bara tillverka elbilar, med start 2014. Men nu kan det bli produktion på riktigt redan till sommaren. Av den gamla vanliga 9-3:an. 

Börjar det byggas bilar igen blir det fler jobb och hoppet ökar i Trollhättan. Men det arbetsmarknadsministern mötte i dag var en kommun med sexton procents arbetslöshet och dubbelt så hög ungdomsarbetslöshet.  Fast några snabba lösningar finns inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.