Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunilla Ockborn på Smittskyddsenheten i Västra Götaland tror det kommer behövas mer vaccin i vinter än förra året. Foto: SVT

Så kraftsamlar vården inför influensasäsongen: ”Alla varianterna kan vara allvarliga”

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen blev flera utan influensavaccin, då efterfrågan blev större än vanligt. Men kommande säsong ska det bli bättre tillgång på vaccin och i Västra Götaland räknar man med att runt 250 000 personer kommer vaccinera sig.
– Vi har räknat upp behovet av vaccin med 10 till 15 procent, säger smittskyddsläkaren Gunilla Ockborn.

Förra året var det oväntat många som valde att vaccinera sig, vilket innebar att det blev brist på influensavaccin i Västra Götaland.

– Antalet som vaccinerar går långsamt uppåt, och det vi märkte förra året var att det var fler friska som ville vaccinera sig, säger Gunilla Ockborn, på Smittskyddsenheten i Västra Götaland.

Innebär detta att det fanns folk i riskgrupperna som inte blev vaccinerade på grund av detta?

– Ja, vi tror faktiskt att det var så, säger Gunilla Ockborn.

Ökat behov av vaccin

För att undvika att hamna i samma bristsituation igen har man redan nu varit i kontakt med leverantörerna av vaccin och meddelat att det kommer krävas mer vaccin i vinter.

– Vi har en dialog med leverantörerna och vi har meddelat att vi har räknat upp behovet av vaccin med 10 till 15 procent och leverantören har sagt att de skall producera mera vaccin, säger Gunilla Ockborn.

”Slår ofta hårt mot äldre”

Förra året började man använda sig av ett influensavaccin som innehåller skydd mot alla fyra virussorterna, det finns två A-sorter och två B-sorter. Men det finns inget hundraprocentigt skydd. Och man vet aldrig riktigt vilken virusstam som kommer vara förhärskande när influensan börjar spridas i juletid. Men man arbetar efter en kvalificerad gissning som WHO står för.

– Det finns en gammal pandemistam som heter H3N2 och det är några år sedan vi hade den sist, så det är stalltipset. Det beror på att man bland annat i Australien haft ganska mycket H3N2, säger Gunilla Ockborn.

Är det en elakartad variant av influensa?

– Alla de här varianterna kan vara allvarliga, men det vi vet om den influensan är att den slår ofta hårt mot den äldre befolkningen, säger Gunilla Ockborn.

En kvarts miljon vaccinerar sig

Hur många människor i Västra Götaland räknar ni med kommer att vaccinera sig?

– Vi räknar med att det i alla fall är mer än 250 000, säger Gunilla Ockborn, på Smittskyddsenheten i Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer