Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs länssjukhus har gått upp i stabsläge. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Stort datorhaveri i Västra Götalandsregionen – 17 000 datorer kan drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen har haft stora problem med datorer som kraschat den senaste tiden. Nu meddelar Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs länssjukhus att man gått upp i stabsläge efter att flera hundra hårddiskar kraschat på kort tid.

Västra Götalandsregionen har under en tid haft stora problem med datorer som kraschat. En och samma datormodell har visat sig ha ett problem som orsakar att den kraschar. Totalt använder sig Västra götalandsregionen av 17 000 datorer av samma modell. Det är alltså inte bara vården som drabbats, utan samtliga verksamheter inom Västra Götalandsregionen.

– Det är spritt i hela regionen, det är ett generellt problem. Sjukhusen och vården är mest sårbar, så det är det som man prioriterar, säger Maria Skoglöf, avdelningschef på Västra Götalandsregionens IT-avdelning.

900 hårddiskar har kraschat på sjukhus

Totalt ska 4 000 datorer ha drabbats av problemen hittills. Inom NU-sjukvården, det vill säga Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus, har omkring 900 hårddiskar kraschat sedan i somras, uppger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör. Det har lett till att man gått upp i stabsläge, något som Dagens Nyheter först rapporterade. I hela Västra Götalandsregionen är siffran cirka 900 kraschade hårdiskar senaste veckan.

– Vi har vårdenheter som blivit av med merparten av datorerna på deras arbetsstationer. Det blir då kö för att använda kvarvarande datorer, vilket innebär att medarbetarna inte kan arbeta så effektivt som de skulle vilja göra, säger Kullbratt till SVT Nyheter Väst.

På Södra Älvsborgs sjukhus har man hittills inte behövt gå upp i stabsläge men man följer situationen noggrant.

– Vi bedömer att det här är en allvarlig situation, sade Sara Degerman Carlsson till Borås tidning under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.