Foto: Foto: Idrottsmuseet i Göteborg (CC BY) / TT

Nu ska Ingos världsmästarbälte restaureras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Ingemar ”Ingo” Johanssons världsmästarbälte i tungviktsboxning från 1959 restaureras.
– En konservator har tittat på bältet, som blivit slitet och metalldelar har ärgat av sig på tyget, säger Tove Holm, handläggare på Riksantikvarieämbetet.

Idrottsmuseet i Göteborg får 138 000 kronor till bland annat restaurering av tungviktsboxaren Ingemar Johanssons världsmästarbälte från 1959. Det är metalldelarna i bältet som ärgat av sig på tyget och själva metalldelarna har utsatts för slitage. Det ska nu åtgärdas.

– Bältet har ett stort kulturhistoriskt värde och det är också ekonomiskt värdefullt, säger Tove Holm, handläggare på Riksantikvarieämbetet till SVT Nyheter Väst.

4,1 miljoner kronor

Det är Riksantikvarieämbetet som delar ut pengarna i direkt projektstöd till idrottsmuseet i Göteborg.

I år har Västra Götalands län tilldelats 4,1 miljoner av totalt 16 miljoner kronor som Riksantikvarieämbetet årligen delar ut till arbetslivsmuseer, hembygdsmuseer och ideella kulturarvsverksamheter.

– Det är viktigt att hålla gamla föremål i så gott skick som möjligt inför framtiden. De berättar en stor del av vår historia och att visa upp dem i montrar eller på annat sätt är att levandegöra historien, säger Tove Holm.

112 kulturarvsprojekt

Förutom Idrottsmusset i Göteborg så får föreningen Halmens hus 250 000 kronor till en ny basutställning om hur hemtillverkning av hattar i halm hjälpte människor att få mat på bordet under slutet av 1800-talet.

– Det finns en stor bredd bland projekten och det är roligt att se att många lyfter fram det immateriella kulturarvet som till exempel musik, dans, film och hantverkskunskaper.

112 kulturarvsprojekt, knappt hälften av alla som ansökte om pengar, har beviljats stöd.

Ingemar ”Ingo” Johansson

Visa
  • Boxningsvärldsmästaren Ingo föddes i Göteborg 1932 och gick sin första boxningsmatch som 15-åring.
  • Han blev världsmästare i tungvikt 1959 sedan han besegrat Floyd Patterson på knockout inför 30.000 åskådare på Yankee Stadium i New York.
  • Ingo avled för drygt tio år sedan, i början av 2009, 76 år gammal.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer