Nu startar Dold – första avsnittet om identitetskapning

Publicerad

På tisdagen är det premiär för SVT Dold, ett nytt granskande tv-program som främst kommer att hålla till på nätet – på Youtube och i SVT Play.

Syftet med programserien är dels att nå en yngre målgrupp, det är därför publiceringen i första hand sker i forum där unga befinner sig. Men i grunden så handlar det om att göra granskande journalistik – att granska vardagsmakten.

– Vi ska dra fram grejer som folk inte trodde fanns, saker som gömmer sig i mörkret, så det är väl ett ganska bra namn – SVT Dold, konstaterar Samir.

I det första avsnittet som är femton minuter långt så intervjuar han ett antal personer som har fått sin identitet kapad, något som han själv har erfarenhet av.

– Jag kom hem från jobbet en dag och det visade sig att jag hade fått en faktura – jag hade tydligen köpt en Iphone från ett nätbolag, men det var en telefon som jag inte hade köpt. Jag ringde och kollade upp det och det visade sig att någon hade beställt den i mitt namn.

I reportaget möter Samir andra personer som har varit med om samma sak. Och istället för att bara rapportera om identitetskapning så är redaktionens målsättning att faktiskt konfrontera den som är direkt ansvarig för missförhållandet.

– I många fall så ligger faktiskt den reella makten inte högst upp i pyramiden, om du frågar en politiker så är de ju sällan direkt ansvariga i ett ärende, och kan sällan uttala sig i specifika fall. Vi vill komma så nära ansvarsfrågan som det går, alltså till den som har varit direkt ansvarig. I exemplet med kaparen så har vi naturligtvis pratat med polisen, men också med skurken – kaparen själv.

Programmet premiärvisas på SVT Play och Youtube vid lunchtid på tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer