– Steg för steg försöker vi hålla borta bostadsbristen, säger Ulf Kamne, kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i ett pressmeddelande.
1.534 bostäder har byggplaner som vunnit laga kraft i dagsläget, och om allt går som det är planerat, står 7.000 bostäder klara till 2021. De här bostäderna är extra förutom det vanliga byggandet, och de byggs med rekordfart, allt för att minska bostadsbristen i Göteborg, särskilt i ytterområdena.
Nu är de flesta detaljplanerna inom Bostad 2021 i sluttampen och flera nya bostäder har redan börjat byggas, bland annat på Hisingen och i Kortedala. Detaljplaner har även antagits i Biskopsgården.
– När ytterstaden förnyas och rustas upp, så ökar jämlikheten. Alla göteborgare vinner på minskade klyftor och minskad segregation. De här satsningarna är en vinstaffär för hela stan, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande från S, V och MP.
Alliansen kritisk
– Jag tror att bostadsbristen kommer bli en av de stora valfrågorna för göteborgarna, säger Jonas Ransgård (M) kommunstyrelsens vice ordförande.
– Och det här är ett sätt för S, V och MP att rikta fokus på den delen av bostadsbyggande som går bra jämfört med det vanliga bostadsbyggandet. Bostadsbristen fortsätter att öka markant och jag anser att man borde låta de som bygger ska kunna lämna egna förslag på detaljplaner som kommunen sedan kan granska för eventuella godkännande. En förenklad metod som man nu använder i Bostad 2021-projektet.
BoStad2021
Projektet kallas BoStad2021och är en ny arbetsmetod med ett samarbete mellan Göteborgs Stad och ett 30-tal byggaktörer. Målet är 7000 extra bostäder till 2021 då Göteborg fyller 400 år.
Tanken är att man arbetar parallellt för att skynda på plan- och byggprocessen i Göteborg. Det innebär att man, parallellt med att detaljplaner tas fram, jobbar med hantering av bygglov samt projektering av bostäder och gatuanläggningar.