SD har makten över vem som ska styra Munkedal

Publicerad

Sent på söndagkvällen beslutade Moderaterna i Munkedal att lyfta fram Jan Hognert som kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Tidigare har en koalition mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna gjort anspråk på att vilja leda kommunen. Nu ligger avgörandet helt i händerna på Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att stötta dem som ger oss det vi vill ha och för en bra diskussion med oss, säger Matheus Enholm som är kommunansvarig för (SD) i Munkedal.

Mycket mer än så vill han inte säga före torsdagens kommunfullmäktige då ordförandeposten ska beslutas.

Tillsammans har Moderaterna och Liberalerna 9 av fullmäktiges 35 mandat. Det är ännu mindre än den socialdemokratiskt ledda koallitionen som presenterades förra veckan.

– Vi är en liten grupp, det är vi, säger Moderaternas ordförande i Munkedal, Jan Hognert. Och vi kommer naturligtvis att behöva stöd från Sverigedemokraterna. Hognert säger sig ha stor förståelse för Sverigedemokraternas krav, med tanke på deras valresultat i kommunen och är öppen för diskussion.

SD största parti

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att de inte stödjer Liza Kettil som Socialdemokraterna vill se som kommunstyrelsens orförande. Men exakt hur de kommer att agera under torsdagens möte vill Matheus Engholm inte säga idag.

– Vi det största partiet i Munkedal och har en styrka i det. Vi skulle kunna stötta Moderaterna och därigenom skapa en majoritet, men vi kommer att släppa fram det alternativ som gynnar oss mest, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Munkedal

Mer i ämnet