Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Representanter från Lantmännen, Uddevalla kommun och byggbolaget Tornum tog gemensamt det första spadtaget för siloanläggningen. Foto: SVT/illustraion från Lantmännen

Ny anläggning för spannmål i Uddevalla kostar en halv miljard – kan stärka beredskap vid kris och krig

Publicerad

Satsningen på en ny spannmålsanläggning i Uddevalla hamn beskrivs som den största sedan 80-talet och som en viktig del för att säkra Sveriges livsmedelsberedskap.

På torsdagen togs första spadtaget.

– Med den här satsningen har vi en möjlighet att bygga upp lagring över tid för att ha vid en eventuell kris eller krig, säger Magnus Kagevik, vd Lantmännen.

Spannmålsanläggningen som ska byggas vid det nya tänkta industriområdet Fröland i Uddevalla väntas kosta en halv miljard att färdigställa. Den ska, om allt går vägen, vara klar i maj 2026.

De handlar om totalt 21 silos med en lagringskapacitet på 45 000 ton. Beräknat genomflöde ligger på 100 000 ton per år.

Påverkar beredskapsgrad

Satsningen är viktig för Uddevalla kommun, inte minst när många politiker i spåren av Rysslands invasion av Ukraina börjat prata allt mer om stärka den svenska livsmedelsberedskapen.

– Rikspolitiskt så finns en ambition att ha en hög beredskapsgrad och den uppfyller vi nu, säger Martin Pettersson (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Ska ge exportmöjligheter

Men anläggningen är i grunden inte tänkt för att säkra livsmedelsberedskap utan ska användas för att bland annat ge exportmöjligheter från Västsverige.

– Det primära syftet är att ha en effektiv spannmålshantering och en exportanläggnig, det här med beredskapslager är en positiv bieffekt, säger Magnus Kagevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.