Simon Larsson är en av de läkare som står bakom studien. Foto: SVT/Sahlgrenska universitetssjukhuset

Sahlgrenska inleder studie om långtidscovid: ”Saknas kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenska universitetssjukhuset inleder nu en ny studie om personer som blivit långtidssjuka i covid-19. Forskarna ska undersöka vilka symptom som är vanliga bland personer som inte varit allvarligt sjuka, men som känt av symptomen under lång tid.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är det många personer som har rapporterats ha långtidscovid, det vill säga att de har fått långvariga symptom efter att de smittats av coronaviruset.

I dag saknas det information om hur många som har symptom under lång tid eftersom de som tidigt insjuknade i covid-19 under 2020 aldrig blev testade.

– Många människor har varit sjuka länge och dessutom upplevt svårigheter att få vård och i vissa fall sjukersättning eftersom det saknas kunskap om tillståndet, säger Robert Sigström, läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset,  i ett pressmeddelande.

Ska undersöka vanliga symptom

Men i en helt ny studie hoppas forskarna få svar.

De flesta studier i dag studerar långtidscovid hos personer som varit så svårt sjuka i covid-19 att de behövt sjukhusvård, men i vår studie kommer vi att kunna undersöka hur vanligt det är bland personer som inte varit så allvarligt sjuka, säger Simon Larsson.

Drygt 55 000 personer i Västra Götaland bjuds in för att delta i studien.

Hör mer om studien i klippet ovan.

Långtidscovid

• Allt fler långtidssjuka i covid-19 söker vård.

• Brittisk statistik visar att 9,8 procent som får covid-19 har symptom under lång tid.

• I en del länder har specialkliniker för långtidscovid öppnat.

• I Danmark finns det 9 kliniker och i England 72 kliniker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.