Emilie Flygare-Carlén omkring 1880. Till höger bild från filmen Emilie – Sveriges främsta författare. Foto: TT och privat

Ny film om Bohusläns egna deckardrottning

Uppdaterad
Publicerad

Emilie Flygare-Carlén föddes i Strömstad på 1800-talet och blev en av sin tids mest framgångsrika författaren. Nu har det gjorts en dokumentärfilm om hennes liv.

Filmen om Emilie Flygare-Carléns liv har premiär lördagen den 18:e augusti och kommer allra först att visas längs Västkusten. Det är Bodil Tingsby och Erik Fägerwall som ligger bakom dokumentären.

– Hon är nästan bortglömd i dag, trots att hon var Sveriges största författare i en herrans massa år. Hon är inte den enda kvinnliga författaren som glömts bort, men den största, säger Bodil Tingsby.

Sveriges första deckardrottning

Bodil Tingsby och Erik Fägerwall lärde känna varandra genom jobbet för 30 år sedan. Redan då pratade de om att göra en film om författaren, men först nu har det blivit av. Resultatet är en dokumentär med dramatiserade inslag.

– Hon är en fantastisk berättare. Jag önskar att de kunde modernisera språket i hennes romaner för att göra dem mer tillgängliga. Hon har kallats för Sveriges första deckardrottning, säger Bodil Tingsby.

Emilie Flygare-Carlén föddes 1807 i Strömstad som det fjortonde och sista barnet i en köpmansfamilj. Pappan var skeppare och tidens begränsande kvinnoideal till trots blev även hon det.

– Hon var en stark kvinna som bidrog till att vi har den jämställdhet som vi har i dag, säger Bodil Tingsby.

Översatt till många språk

Författaren gifte sig och skaffade barn, men både make, en senare trolovad och flera barn gick tidigt bort. Först efter det tragiska i hennes liv började hon att skriva på allvar.

– Emilie skrev en av världens första deckarromaner, Rosen på Tistelön, 1842. Två år senare var boken översatt till 17 språk, säger Bodil Tingsby.

Emilie Flygare-Carlén flyttade senare till Stockholm, men handlingen i hennes böcker utspelade sig fortsatt på Västkusten.

– Det saknas bilder här i världen från Västkusten. I utbudet av tv-produktioner så ser vi inte så ofta vår historia här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.