Foto: TT

Ny jämställdhetsmyndighet till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) är idag i Göteborg för att presentera detaljer om den nya jämställdhetsmyndighet som planerats. Den nya myndigheten placeras i Göteborg.

Idag är jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i Göteborg för att presentera nyheter om den nya jämställdhetsmyndigheten. Verksamheten i den nya myndigheten är planerad att starta i januari 2018.

– Sedan vi gick ut med nyheten om att en jämställdhetsmyndighet ska inrättas har responsen varit överväldigande från intresserade kommuner och enskilda personer. Efter en sammantagen bedömning har regeringen beslutat att placera myndigheten i Göteborg, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

Jämställdhetsmyndigheten ska bildas under 2017 och starta sin verksamhet 1 januari 2018. Planen är det ska bli en medelstor myndighet med 75—90 anställda. Myndigheten ska framförallt vara en samordnande myndighet som ska se till att regeringens jämställdhetspolitik genomförs.

– Om jag vill göra en satsning på jämställdhet idag så måste jag leta efter vilken myndighet som är lämpligast för det specifika uppdraget. Med den nya myndigheten får vi det lättare att göra satsningar, som myndigheten sedan också kan följa upp och analysera, säger Åsa Regnér.

”Tramsig symbolpolitik”

Men inrättandet av en ny jämställdhetsmyndighet har varit kontroversiellt. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har drivit på, och Liberalerna har varit positiva, om än kritiska till upplägget.

De övriga borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna är emot, och Ulf Kristersson, moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson sa i en budgetdebatt i höstas enligt Sveriges Radio: ”Det gör ingen 13-årig flicka mindre mobbad på nätet. (...) Det där är tramsig symbolpolitik”.

kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, välkomnar att myndigheten hamnar i Göteborg.

– Det här är riktigt glädjande nyheter. Det kommer att bli ett lyft och en helt annan tyngd i jämställdhetsarbetet framöver.

– Vi har både Chalmers och Göteborgs universitet här, och vi har länge varit väldigt drivna i jämställdhetsarbetet, bland annat genom rätten till heltid inom Göteborgs stad och vårt arbete mot delade turer. Dessutom har vi inte så många statliga jobb i stan relativt sett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.