Centerpartiets ledare Annie Lööf Foto: Stina Stjernkvist / TT

Ny mandatställning efter miss: 144–142

Uppdaterad
Publicerad

En röstmiss har gjort det ännu lite svårare för Alliansen att komma ikapp de rödgröna i riksdagens mandatfördelning.

Nu skiljer två mandat mellan de traditionella blocken i riksdagen – sedan det avslöjats att ett valdistrikt råkat skicka in fel resultat på valnatten.

Plötsligt på måndagskvällen ändrades de preliminära mandatsiffrorna för Centerpartiet och Sverigedemokraterna på Valmyndighetens webbplats – och avståndet mellan de traditionella blocken i riksdagen vidgades till 144 – 142.

Enligt den preliminära mandatfördelningen hade Centerpartiet på måndagseftermiddagen 31 mandat, och Sverigedemokraterna 62 mandat. Några timmar senare hade C förlorat ett mandat till SD.

Val 2018 – #dinröst

Felaktiga siffror

Pressekreteraren Lars Aden Lisinski på Valmyndigheten berättar att en extrainsatt matematiker skickades till myndighetens kontor för att kontrollera uppgiften.

Senare på kvällen kommer svaret: Ett valdistrikt hade skickat in felaktiga siffror.

– Ett distrikt i norra Västra Götalands län blandade ihop valen och skickade in resultatet för landstingsvalet, istället för till riksdagen. Man får anta att det är den mänskliga faktorn som har ställt till det, säger Lars Aden Lisinski till SVT Nyheter.

”Inget tyder på fler missar”

Felet rättades till strax efter klockan 18 på måndagskvällen.

– Detta misstag påverkade mandatfördelningen. Ett mandat har nu alltså gått till Sverigedemokraterna från Centerpartiet. Vi har inte varit i närmare kontakt med valdistriktet eller med Centerpartiet, säger Lars Aden Lisinski till SVT Nyheter.

Enligt Lisinski tyder inget på att den preliminära mandatfördelningen kommer att ändras ytterligare förrän onsdagsrösterna, sena förtidsröster och utlandsröster, har räknats.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger till Aftonbladet att hon inte tänker kommentera regeringsbildningen eller vad som händer nu. Utan hon vill invänta ett slutligt resultat.

SVT Nyheter har sökt Centerpartiet för en egen kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet