Med en ny statistisk metod, som bland annat utvecklats av forskare vid Sahlgrenska akademin, ska man kunna förutse vilka gravida kvinnor som har stor risk att långt senare i livet utveckla för problem med inkontinens, framfall och andra bäckenbottenbesvär efter vaginal förlossning.
Bäckenbottensbesvär, framför allt livmoderframfall och urin- och avföringsinkontinens, är ett globalt hälsoproblem som drabbar mer än varannan kvinna som fött barn.
– Upp till tjugo procent av alla kvinnor behöver idag opereras för framfall eller urinläckage. Min inställning är att man ska hitta förebyggande strategier, säger Maria Gyhagen, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Södra Älvsborgs sjukhus, samt forskare vid Sahlgrenska akademin.
Ska lugna de som inte är i riskzonen
Studiens resultat publiceras i tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology, och metoden bygger på en av forskarna byggd och testad statistisk modell som gör det möjligt att förutsäga risken för bäckenbottenbesvär 12 och 20 år efter en förlossning.
Modellen gör det möjligt att erbjuda gravida kvinnor en individuellt anpassad riskbedömning, något som inte finns inom sjukvården idag.
– När man försöker hitta riskfyllda moment som leder till de här tillstånden måste man kunna upplysa kvinnorna om det. Att kunna ge dem mer information om riskerna och hitta riskgrupper, berättar Maria Gyhagen.
Modellen bygger bland annat på att mamman innan förlossningen får svara på frågor bland annat om sin vikt, längd, familjens sjukdomshistoria och tidigare liknande besvär.
Med metoden kan gravida som inte har ökad risk bli lugnare inför sin förlossning, medan kvinnor med högre risk kan komma att erbjudas kejsarsnitt, skriver forskarna.
Inget större intresse från förlossningsläkare och barnmorskor
De forskare som har jobbat med studien är i huvudsak urogynekologer, och är alltså de som träffar kvinnorna efter att de fått besvären. Men kejsarsnitt är en känslig fråga för svenska läkare och barnmorskor, och de har hittills inte visat någon större entusiasm för modellen, enligt Maria Gyhagen.
– Vi försöker komma till tals med förlossningsläkarna, och det här med bäckenbottensbesvär har inte riktigt accepterats som en följd av vaginalförlossning. De har inte visat särskilt stort intresse för vår forskning, säger hon.
Dock tror hon att i takt med att kvinnor blir mer informerade och sätter sig in i frågan kommer kraven på barnmorskor och förlossningsläkare att öka.
– Man har inte velat förstå att det som händer under förlossningen kan vara orsaken till att man får de här besvären senare i livet. Man har ifrågasatt att det ens har en association. Men det har man visat i många forskningsprojekt vid det här laget och vi visar tydligt att det är stor skillnad mellan om man är kejsarsnittad eller vaginalt förlöst.
Modellen finns fritt tillgänglig för allmänheten som en online-kalkylator.