Det känns roligt och hedersamt att få detta förtroende, säger Axel Josefson. Foto: SVT

Ny moderatledare i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen valde Moderaterna i Göteborg Axel Josefson som sin nya gruppledare. Valberedningens förslag var att välja Axel Josefson som gruppledare och Hampus Magnusson som vice gruppledare och valet blev enhälligt.

– Det känns roligt och hedersamt att få detta förtroende, säger Axel Josefson till SVT Nyheter Väst.

Mötet ägde rum klockan sex på eftermiddagen på Rådhuset i Göteborg och det dröjde inte länge innan det var bestämt att Axel Josefson blir gruppledare och Hampus Magnusson vice gruppledare för Moderaterna i Göteborg. Josefson berättar att det finns många utmaningar i Göteborg som han vill ta tag i.

– Vi behöver bryta utanförskapet som finns i dag, vi måste stärka tryggheten i staden och få ordning på skolor och göra något åt bostadsbristen, säger Axel Josefson.

Söker samarbetspartner

Vilka konkreta planer har du för att skapa de här förändringarna?

– Ja, vi har ju en alliansbudget och en valmanifest inom Alliansen. För oss handlar det om att verkställa det vi har kommit överens om genom att söka samarbetspartners.

Vill ha maktskifte

Axel Josefson betonar att han och hans parti hoppas på maktskifte.

– Mitt primära fokus är på maktskifte i Göteborg, säger han.

Din kollega Anneli Rhedin är kritisk till bristen på kvinnor i förslaget, hur förhåller du dig till det?

– När det gäller gruppledare och vice gruppledare så har valberedningen undersökt gruppen och vilka som man helst vill se och den här gången blev det två män. Vi har många andra poster som ska tillsättas, det är klart att vi kommer att ha kompetenta kvinnor på många av dessa platser, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.