National Arts Centre Orchestra från Kanada Foto: National Art Center

Ny musikfestival i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg får en ny musikfestival. Nästa vecka fylls konserthuset av musik, skådespeleri, film och dans. – Jag har aldrig sett någon sådan här produktion innan, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef vid Göteborgs Symfoniker.

Den 23-26 maj kommer Göteborgs symfoniker arrangera Point music festival. Internationella och inhemska artister bjuder på musik i flera genrer med hjälp av olika konstformer, så som dans och film.

– Det är första gången vi drar igång en festival. Vi är stolta och nöjda över innehållet av programmet och vi tror publiken kommer att få en fantastisk fin upplevelse, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef vid Göteborgs Symfoniker.

Sex miljoner i bidrag

Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur (Stenastiftelsen) har valt att stödja musikfestivalen med sex miljoner kronor. Något som enligt Sten Cranner har varit avgörande för att festivalen ska kunna äga rum.

– Det är fantastiskt att de har valt att stötta oss och det är jättekul att det tycker det är viktigt. Vi hade inte kunnat göra det utan stiftelsens pengar, säger Sten Cranner.

Enligt Stenastiftelsens verkställande ledamot Carl-Eric Hagentoft är det en stor satsning. 

– I kultursammanhang är det en ganska hög siffra. Vi stödjer kulturlivet i allmänhet och är väldigt glada att kunna vara med och starta upp det här initiativet. Göteborgs Symfoniker är en viktig aktör i staden och på världsarenan och det är fint att vi kan stödja det, säger Carl-Eric Hagentoft.

Musik med hjälp av olika konstformer

Musikfestivalen kommer att vara ett återkommande inslag under en treårsperiod med olika teman varje år. För 2019 års festival kommer temat vara människan och livet självt.

– Vi kommer med hjälp av olika konstformer förstärka upplevelsen och berättelsen av gripande och speciella livsöden. Jag har aldrig sett någon sådan här produktion innan, det är första gången det görs i Sverige. Det kan bli en fortsättning på festivalen efter 2021 vi får se, säger Sten Cranner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.