Andreas Andersen som är VD på Liseberg förutspår ett tufft 2021 för nöjesparken. Foto: TT

Ny lag kan rädda Liseberg – hoppas på 2021

Uppdaterad
Publicerad

Lisebergs ledning hoppas att den nya pandemilagen kommer att göra det lättare för parken att hålla öppet, trots den pågående coronapandemin.

– Om vi måste stänga ett år till kommer det få allvarliga konsekvenser, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Den nya tillfälliga pandemilagen innebär att mer verksamhetsanpassade restriktioner kan införas och fler aktiviteter då kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Vi hoppas att den nya pandemilagen kommer att skapa bättre förutsättningar för nöjesparken och att lagen kommer vara mer verksamhetsanpassad, säger Andreas Andersen vd på Liseberg till SVT Nyheter Väst.

Öppna smittsäkert

Lagen träder i kraft den 10 januari och ger också regeringen möjlighet att stänga verksamheter där det förekommer trängsel.

– Vi för hela tiden en dialog med myndigheterna om hur man kan öppna på ett säkert sätt. Vi började redan i mars med att ta fram en lång rad olika åtgärder för att förhindra smittspridningen som exempelvis begränsad kapacitet och biljettköp online.

Hoppas på rekrytering

Blir det klartecken från regeringen om den nya lagen kommer Liseberg inom kort att dra igång sin rekrytering av sommarpersonal.

– Ska vi öppna i april så måste vi komma igång med rekryteringen redan nu i januari, vi har goda förhoppningar om att det kommer att bli så.

Hur skulle du sammanfatta 2020?

– Det har varit ett tufft år för alla, särskilt för vår bransch. För Lisebergs del har vi klarat det, men om vi måste stänga ett år till kommer det få allvarliga konsekvenser. 2021 kommer inte att bli enkelt, säger Andreas Andersen.

I somras berättade Lisebergschefen hur verksamheten kan anpassas till coronarestriktionerna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.