Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny rapport om problem på Norrby Foto: SVT

Ny rapport om problem på Norrby

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella nätverk, trångboddhet och otillbörlig påverkan. Det är några av de problem på stadsdelen Norrby i Borås som tas upp i ny rapport.
– Vi ser det som jätteallvarligt för de boråsare på Norrby som är utsatta för det här, säger Peder Englund, avdelningschef på CKS i Borås Stad.

Det är Centrum för kunskap och säkerhet (CKS), en avdelning inom Borås Stad som gjort rapporten. CKS har tittat på Norrby under de senaste fem åren berättar Borås tidning.

SVT har försökt att ta del av den hundra sidor långa rapporten. Men enligt Borås Stad rör det sig om ett arbetsmaterial som ännu inte är offentligt.

Flera problem

Tanken med rapporten är att kommunen ska få en för en fördjupad bild av hur olika problem på Norrby hänger ihop. Och tack vare detta finna bättre lösningar på problemen.

Norrby är ett av två områden i Borås som polisen klassar som särskilt utsatta område. Kommunens rapport om Norrby tar, enligt Borås tidning, upp trångboddhet, kriminella nätverk, radikalisering, våldsbejakande extremism, tystnadskultur, hedersrelaterat våld, klankonflikter och släktfejder.

Komplexa problem

– Det här är komplext. Det är väldigt stort. Och man får en känsla av att hur ska vi komma till rätta med det här. Det som jag tror är viktigt är att vi gör rätt saker i rätt ordning och samverkar. Att vi får förvaltningar, politiker och bolag med på banan. Och det absolut viktigaste är att vi får med oss medborgarna på Norrby, säger Peder Englund, avdelningschef på CKS till SVT Nyheter Väst.

Ser ni några risker i att man fokuserar på ett område i en sådan här rapport som lyfter problem?

– Ja, det är alltid en risk och en avvägning. Men vi tycker samtidigt att det är viktigt att samla de här problembilderna och analysera hur de hänger ihop. Det finns en jättevilja hos många på Norrby att aktiveras och ta sig in i det svenska samhället, att integreras. Men det finns starka krafter som motverkar det. Och det är dem vi ska jobba emot.

Hör Peder Englund om tre problem på Norrby i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer