Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
30 meter ner i Gullmarn registrerar ska en kamera fisklivet: Torsk, hummer, säl, vad som än passerar. Foto: SVT

Ny slow-tv på gång: Den stora fiskvandringen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer motsvarigheten till SVT-succén ”Den stora älgvandringen” fast under vatten.

30 meter ner i Gullmarn, Bohuslän, registrerar en kamera fisklivet. Ett test i höstas visade att det kan bli en hel del torsk, hummer, säl och annat som passerar framför kameran, säger de ansvariga.

– Att fiskarna är nyfikna, det ser man, men vad de är nyfikna på är inte helt lätt att avgöra. Jag kan tänka mig lampan förstås. På 30 meters djup är det inte mycket ljus annars. Och så kanske de ser bytesdjur lite lättare, säger professor Kristina Sundell vid Göteborgs universitet.

Syftet är att lära sig mer om livet i havet. Och allmänheten är inbjuden.

– Det kan finnas något intressant att följa, vi kan få hjälp av folk med att markera intressanta saker som vi själva inte hinner se. Hur många fiskar eller sälar, hur de beter sig när de äter. Den som tittar kan trycka på en knapp och markera händelsen, säger Ola Benderius, docent i robotik vid Chalmers och den som konstruerat undervattensobservatoriet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.