Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Signalkräftorna blir fler i Vättern, Hjälmaren och Vänern. Men i Vättern är fisket oroväckande hårt. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Experten: Kräftorna blir mindre i Vättern – kan bli ett ”jätteproblem” för yrkesfiskare

Uppdaterad
Publicerad

Kräftorna blir fler och fler i Vättern, men samtidigt mindre. Det är ett tecken på för hårt fiske, enligt forskarna som jämför med Hjälmaren där kräftfisket bedöms vara mer hållbart.

– Det kan bli ett jätteproblem för yrkesfiskarna i Vättern i framtiden, säger Patrik Bohman, miljöanalytiker på SLU Aqua vid Sötvattenlaboratoriet i Drottningholm.

Efter millennieskiftet ökade mängden signalkräftor markant i Vättern och yrkesfiskare ökade sin fångst kraftigt, men för kraftigt, enligt forskarna.

– 90 procent av det som fiskas i Vättern yrkesmässigt är signalkräfta, säger Patrik Bohman.

Mer hållbart i Hjälmaren

I Hjälmaren ökade kräftorna också markant, men där bedöms fisket vara på en mer hållbar nivå.

– Vi tror att det beror på ett mer balanserat fiske där, säger Patrik Bohman.

Men yrkesfiskaren Rolf Gustavsson från Hjo menar att jämförelsen med Hjälmaren är orättvis.

– I Vättern är nästan allt kräftfiske på allmänt vatten. I Hjälmaren är kräftfisket på enskilt vatten och då styr de själva över det, så det går nog inte riktigt att jämföra, säger Rolf Gustavsson.

Även i Vänern ökar antalet kräftor men det handlar om mer blygsamma fångster. I Mälaren fångar yrkesfiskare i princip inga kräftor längre.

På 60-talet planterade just Sötvattenslaboratoriet in signalkräftor. De klarade pesten bättre, men bar på viruset och tog död stora delar av de kvarvarande bestånden av svenska flodkräftor.

I klippet förklarar kräftforskaren mer.

Så här har kräftfisket utvecklat sig de senaste 25 åren i Vättern (röd linje), Hjälmaren (blå linje) och Vänern (grön linje).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer