Uppföljning av testperson 1 Foto: SVT

Studie bekräftar: Bantning med viktväst fungerar

Publicerad

Benen bestämmer vad du ska väga. Och om du bär en viktväst kompenserar vågen i benen för den ökade tyngden och du går automatiskt ner i vikt. Göteborgsforskarnas bantningsmetod presenteras nu i den ansedda forskningstidskriften The Lancet.

69 försökspersoner har under tre veckors tid burit viktvästar med olika tyngd. Kroppen vill hålla vikten på konstant nivå, och om du plötsligt blir betydligt tyngre så inriktar sig kroppen automatiskt på att minska vikten.

– Effekten är större än den man brukar kunna mäta efter olika former av fysisk träning, konstaterar John-Olov Jansson, professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

1,6 kilo på tre veckor

Studien presenteras på torsdagen i tidskiften EClinicalMedecine, som publiceras av ansedda The Lancet.

Resultaten är entydiga. Försökspersonerna som bar de tyngre västarna, 11 kilo, gick på tre veckor ner 1,6 kilo. De som bar de lättare västarna, 1 kilo, gick ner 0,3 kilo.

– Och det är bara fettmassan som minskar, inte muskelmassan, berättar professor Claes Ohlsson som också deltagit i forskningen

Sittande lurar kroppen

Viktfunktionen har fått namnet gravitostat, men exakt var den sitter och hur den fungerar är ännu inte klarlagt. Forskning på möss visar att bl.a. aptiten påverkas. Om den inbyggda vågen känner att kroppens vikt ökar så minskar helt enkelt aptiten. 

Forskarna vet ännu inte om det fungerar på samma sätt för människor, men menar att det finns slutsatser att dra redan nu, även om systemet inte är kartlagt i detalj.

– Ja, det här med att vi sitter för mycket. Då lurar vi gravitostaten att tro att vi är lättare än vad vi egentligen är. Och då kanske gravitostaten och kroppen svarar genom att vi äter mer, konstaterar John-Olov Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.