Med teknik som är tusen gånger känsligare än dagens metoder ska sjukvården kunna upptäcka cancer i ett tidigare stadium genom blodprov. Foto: TT

Ny teknik ska upptäcka tidig cancer

Publicerad

I ett samarbetsprojekt arbetar man just nu för att utveckla hur ny teknik för DNA-analys ska kunna användas inom samhällsnyttan. En teknik som ska förbättra både vid brottsutredningar och inom sjukvården.

Institut, akademi, sjukvård, industri och myndigheter samarbetar i ett nytt projekt där man utvecklar tekniker för DNA-analys av olika typer av kroppsvätskor. Målet med projektet är att förbättra metoder för provtagning och bearbetning så att analyser ska bli tusen gånger känsligare än dagens metoder.

De nya metoderna som utvecklas i det så kallade ULTRA-projektet ska kunna användas inom flera områden bland annat inom sjukvården. Genom att analysera blodprov ska man med ny teknologi upptäcka cancer i ett tidigare stadium. Men också kunna få en bättre överblick över hur cancerceller påverkas av behandling.

Fler brott kan klaras upp

Andra områden som kommer att ha nytta av de nya analysmetoderna är vid brottsutredningar där DNA-analyser är ett viktigt verktyg för polisen. Den nya känsligare tekniken skulle kunna innebära att fler brott klaras upp, eftersom det i dag finns begränsningar för att analysera prover med DNA från flera personer, och prover som delvis är nedbrutna.

– Genom detta projekt kan vi nu på allvar börja utvärdera samhällsnyttan av de analysmetoder som vi har utvecklat under de senaste åren, säger Anders Ståhlberg, docent som lett forskningen, i ett pressmeddelnade.

Projektet kommer att pågå fram till augusti 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer