Ny tobakslag förbjuder tobaksfria stenar – kaféägare bekymrade

Publicerad

Den nya tobakslagen som träder i kraft den första juli omfattar även produkter som inte innehåller tobak. Bland annat förbjuds nu de stenar som många kaféer använder i vattenpipor.

Från och med den 1 juli är det förbjudet att röka på uteserveringar utanför restauranger och kaféer. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och dessutom vattenpipor. Även de som inte innehåller någon tobak.

Flera kaféägare i Göteborg uttrycker nu sitt missnöje kring detta. En av dem är kaféägaren Lojayen Hevaoui som erbjuder vattenpipa i centrala Göteborg. Hon förklarar att vattenpipan som hon använder på sitt kafé är tobak- och nikotinfri.

– Det känns väldigt oroväckande, vi har varken tobak eller nikotin i vår vattenpipa, så varför ska vi falla under den här lagen?, säger hon.

Smaksatta stenar

Stenarna som Lojayen Hevaoui använder i vattenpipan är smaksatta stenar. Hon förklarar att stenarna antänds på kokoskol och frigör en tjock ånga som ser ut som rök, men som egentligen är en simulering av rök.

Kristina Nilsson (S), gruppledare i socialutskottet, menar å andra sidan att det är rökning som företeelse som behöver minskas.

– Mitt viktigaste budskap är att ingen ung människa ska bli nikotinberoende och för att nå dit så behöver vi begränsa rökningen så mycket som möjligt, oavsett vad man röker, säger hon.

– Även om det inte är nikotin som röks?

– Absolut, även då. För det vet inte den unga som ser röken. Vi kan ha roligt utan rök, säger Kristina Nilsson.

Oklart om röken är farlig

Ulf Bergsten är utredare på Folkhälsomyndigheten. Han menar att den nya lagen även omfattar produkter som inte innehåller någon tobak.

– Rökförbudet omfattar inte bara tobaksvaror utan även tobaksrelaterade produkter. Även om alla produkter inte förbränns när de används jämställs användningen alltså med rökning, säger Ulf Bergsten.

Varken Miljöförvaltningen i Göteborg eller Folkhälsomyndigheten kan svara på om huruvida dessa stenar är farliga eller om röken från dem är farlig vid inhalering.

Även Länsstyrelsen förklarar att forskningen på dessa stenars hälsopåverkan är bristfällig, men Miia Vuolama, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen menar att faran kan finnas i smaksättningen.

– Att staten väljer att innefatta exempelvis dessa stenar handlar om att framtidssäkra lagen, säger hon.

Hör kaféägaren Lojayen Hevaoui och Kristina Nilsson (S) prata om den nya tobakslagen i videon ovan.

I rökfria miljöer kommer det i den nya tobakslagen vara förbjudet att:

Visa
  • Röka tobak.
  • Inhalera tobak som förångats.
  • Röka örtprodukter för rökning.
  • Använda e-cigaretter.
  • Använda njutningsmedel som motsvarar rökning men inte innehåller tobak, exempelvis smaksatta stenar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer