Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Ottosson, Tindra Karlsson och Alice Tennmark jobbar med rekrytering på ett IT-företag i Göteborg. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Ny undersökning: Unga blir nedstämda av att arbeta hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Unga mellan 18 och 34 år vill hellre jobba på kontoret än hemifrån. Distansarbete gör dem understimulerade, uppger varannan av dem som svarat i en ny Novus-undersökning.

 – Det är väldigt trevligt med ett socialt sammanhang, lägger till Marcus Ottosson, 26 år, som arbetar på ett it-konsultbolag i Göteborg. 

Tindra Karlsson, 23 år, arbetar på it-konsultbolaget Nexer i Göteborg. Här finns det möjlighet att jobba hemifrån minst två dagar i vecka. Med många unga kollegor kommer gärna till kontoret.

– Jag jobbar väl hemma en till två dagar i veckan, jag tycker om att vara på kontoret för det mesta, umgås med kollegor och hänga med i vad som händer, säger Tindra Karlsson.

Understimulerade av hemarbete

Trenden bekräftas av en ny Novus-undersökning som gjorde på uppdrag av ISS Facility Services. Varannan ung svensk uppger att hemarbete gör dem understimulerade och var femte svarar att de blir nedstämda av att arbeta hemifrån.

Stor skillnad mellan olika åldersgrupper

Tindra Karlsson som är en konsultchef och it-rekryterare berättar att möjligheten att arbeta på distans är betydligt mer efterfrågad bland äldre kollegor.

  – Jag tycker att äldre kollegor kanske oftare har ett annat livspyssel som de behöver anpassa sig till och därför vill jobba hemma mer eller ska hämta barn från förskola och skola och sådana grejer, säger Tindra Carlsson. 

Undersökningen visar också att medarbetare mellan 41–50 år är mer positiva till distansarbete. Till exempel uppgav bara 8% av de som svarade i den åldersgruppen att de blir tröttare av att jobba hemifrån, motsvarande siffra var 19 procent bland de unga.

Fakta

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av ISS Facility Services. Totalt har 1050 svenska kontorsarbetare med möjlighet till hemarbete, i åldrarna 18–79 år deltagit i undersökningen via en webbenkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.