Foto: Björn Larsson Roswall / TT

Ny varning — snöoväder in över Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Helgens massiva snöande i östra Sverige fick stora konsekvenser för trafik och luftfart. Nu har ett nytt snöoväder dragit in över Västsverige. Västtrafik uppger under kvällen att kollektivtrafiken börjat flyta på igen efter stora störningar tidigare under dagen.
– Vi har fortfarande inställda delsträckor i Borås på grund av halkan, säger Camilla Kaneflo, på Västtrafiks störningsjour.

Från måndag eftermiddag till tisdag morgon har SMHI utfärdat en klass 1 snöfall varning. Detta innebär att det förväntas falla 5 mm eller mer snö inom 6 timmar.

Under måndagseftermiddagen har trafikläget blivit allt sämre med trafikolyckor och stora störningar i kollektivtrafiken som följd. Bland annat har två bussar fastnat på Fredenlundsgatan grund av halkan och blockerar helt vägen.

– De har kört fast i snön, och på den sträckan där de står kommer ingen trafik fram, säger Johan Hulterström, störningskoordinator på Västtrafik.

Bärgare har kallats till platsen för att flytta bussarna.

Räkna med förseningar i kollektivtrafiken

Enligt Västtrafik har vädret haft en stor påverkan på all kollektivtrafik under måndagskvällen, i Göteborgsområdet och i hela regionen och resenärer ska räkna med förseningar.

– Det är halka i nästan varenda backe runt om i regionen. Linje 58 och 60 har börjat rulla igen. På linje 18 mellan Fridhem och Skälltorpsvägen ska vi köra en testbuss för att se om det går att köra med passagerare, säger Camilla Kaneflo, på Västtrafiks störningsjour under måndagskvällen.

Enligt henne har det varit ett flertal avåkningar med bussar under eftermiddagen, men det har inte varit några personskador.

– Ingen olycka har varit allvarlig. Det som gör att det blir trafikstörningar är att vi inte får tag på bärgare eftersom de har fullt upp en sådan här dag, säger hon.

”Hastighet efter väglaget”

Trafikverket rapporterar om ett flertal trafikolyckor runt om i Västra Götaland under måndagskvällen. Bland annat i Lidköping på väg 2578 var flera fordon inblandade, och på väg 190 mellan Alingsås och Trollhättan. Också där en olycka med flera fordon.

– Det viktigaste är att hålla större avstånd till bilen framför och att man håller hastighet efter väglaget och inte kör efter vad skyltarna visar, säger Beisy Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Även tåg- och flygtrafiken dras fortfarande med en del förseningar efter helgens snöoväder.

Många trafikolyckor

Flera bilolyckor rapporterades in till polis och räddningstjänst under måndagen, bland annat kom det in ett larm om en bilolycka på Friskväderstorget i Göteborg. Fyra bilar har kolliderat, men ingen person ska ha skadats allvarligt.

– Det verkar ha berott på halkan. Fyra bilar har smällt ihop och det är mindre skador på bilarna, uppger Räddningstjänsten Storgöteborg.

I Stenungsund har två bilar kolliderat på Ucklumsvägen, inte heller här ska någon person ha skadats. En bil och en lastbil körde ihop på E20 söder om Alingsås, vilket ledde till att E20 stängdes av i södergående riktning under ungefär en halvtimme, med långa köer som följd.

Se morgonens väderprognos nedan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer