En man misstänks ha publicerat uppgifter från kvinnors gynjournaler på Instagram. Arkivbild. Foto: isabell Höjman/TT

Nya avtal ska korta väntetiderna på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Maria Larson väntade i ett år men fick inget erbjudande om operationstid för sitt svåra framfall. Bristen på operationssjuksköterskor och narkosläkare är förklaringen, men Sahlgrenska lovar ändring redan nu i höst.

En framfallsoperation är ett rutiningrepp, men Sahlgrenskas brist på operationssjuksköterskor och narkosläkare har gjort att väntetiden har vuxit till nästan ett år för denna typ av operation, trots att framfall minskar livskvalitén hos kvinnor betydligt.

– Det är absolut inte ok. Men eftersom vi har den här bristen på personal måste vi prioritera den vård som inte kan anstå, det vill säga akutsjukvård och cancer, säger Lotta Wassén, verksamhetschef för gynekologi och obstetrik på Sahlgrenska.

Ska börja operera i Frölunda och Stockholm

Idag står drygt 200 kvinnor i kö för framfallsoperationer i Västra Götaland. Dessa ska dock inte behöva vänta lika länge som Maria Larson som väntade, och som gav upp efter 13 månader i kön. De utlovas nu vård betydligt snabbare.

Nu har gynekologin på Sahlgrenska ingått ett avtal med Frölunda Specialistsjukhus om att använda deras operationssalar och personal, och regionen har upphandlat operationer på ett privatsjukhus i Stockholm för att korta väntetiderna.

– Vi hoppas att våra väntetider kommer minska under hösten, säger Lotta Wassén.

Maria erbjöds inget privat alternativ

Varför Maria Larson inte blev erbjuden vård i ett annat landsting eller operationen betald av Sahlgrenska säger Lotta Wassén beror på att detta är något som kommer börja under hösten, och att man inte hade möjlighet till det under våren.

– Men patienterna kan själva välja att bli opererade någon annanstans, säger hon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer