Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas (längst till vänster) och Tony Parath, karnevalsgeneral för Hammarkullekarnevalen (längst till höger) har nu kommit överens om karnevaltåget på Avenyn. Foto: SVT

Nya beskedet: karnevaltåget blir av på Kulturkalaset

Publicerad

Hammarkullekarnevalens parad längs Avenyn, i samband med Göteborgs kulturkalas, blir av. Efter att parterna diskuterat färdigt om tågets utformning står det klart att paraden genomförs som vanligt.

SVT kunde i söndags rapportera att Hammarkullekarnevalens årliga parad under Göteborgs kulturkalas riskerade att utebli.

Behövde hjälp med utrustning

En av anledningarna var att Göteborg & co beslutat att lägga mindre pengar på kulturkalaset, och att man därför inte hade råd att bistå karnevaltåget med den hjälp man behöver, i form av teknik, fordon och gage.

Nu har Hammerkullekarnevalen och Göteborgs kulturkalas avslutat sina diskussioner, och karnevalen har till slut fått beskedet att tåget blir av som vanligt, på söndagen.

– Det är vad vi velat hela tiden. Frågan har varit hur vi ska samordna det rent praktiskt. Det är inget beslut man fattar över en natt. Sedan är det så att vi bokar in och betalar Hammarkullekarnevalen precis som vilken artist eller programpunkt som helst, och de förhandlingarna för vi inte genom media, säger Tasso Stafilidis, verksamhetansvarig för Göteborgs kulturkalas.

Responsen från karnevalen efter beslutet är positiv.

– Vi är nöjda. Jag tycker att vi har haft jättebra diskussioner, men det var bara synd att det kom så sent, säger Tony Parath, karnevalsgeneral för Hammarkullekarnevalen.

Kommer att tåga på söndagen

Speciellt för i år är också att Göteborgs kulturkalas sammanfaller med evenemanget Europride. Europride har också en planerad parad längs Avenyn i samband med kulturkalaset, vilket har gjort det svårt att få plats med karnevaltåget, framför allt tidsmässigt.

Enligt Tasso Stafilidis har en av svårigheterna varit att synkronisera kulturkalaset med trafiken i Göteborg.

– Göteborgs stad vill ogärna stänga av trafiken på Avenyn i mer än en dag. Därför försökte vi förlägga båda tågen på samma dag, men det fungerade inte. Nu har vi fått möjlighet att köra båda dagarna i alla fall, säger han.

”En extra guldkant”

Det nya beslutet innebär att Europride kommer att ha sin parad på lördagen, medan karnevaltåget är inplanerat på söndagen, precis som tidigare år.

– Dansgrupperna är glada för det här. Flera av dem hade tänkt gå i båda tågen, så det här ger också en extra guldkant för dem, säger Tony Parath och fortsätter:

– Eftersom det ska vara en fest för hela staden är det viktigt att vi från förorten får komma in och visa oss, och bli tagna på allvar. Det är glädjande att kulturkalaset har förstått det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.