Pride-symboler åter tillåtna på Mölnlycke bibliotek. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nya bud om röstningslokal i Mölnlycke – nu tillåts Pride-flaggor igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu får Pride-symboler återigen visas på Mölnlycke bibliotek som också används som lokal för förtidsröstning. Detta efter att välnämnden i Härryda kommun fattat ett enhälligt beslut på söndagsförmiddagen.

Pridesymboler som fanns på Mölnlycke bibliotek fick hastigt plockas ner på fredagen. Detta efter att Sverigedemokraterna kritiserat att symbolerna syns där samtidigt som lokalen används som förtidsröstning. Enligt valnämndens ordförande togs beslutet på rekommendation av länsstyrelsen.

Enig valnämnd upphävde beslutet

Weine Samuelsson (M) är valnämndens ordförande i Härryda kommun. Han uppger att han tog beslutet på rekommendation av Länsstyrelsen, men det är valnämnden som har sista ordet.

– Det var ett ordförandebeslut som jag tog i fredags eftersom länsstyrelsen rekommenderade oss att ta bort symbolerna, men jag kallade till sammanträde i dag och en enhällig valnämnd har upphävt beslutet, säger Weine Samuelsson (M).

Kritiken gällde att Pride-flaggan är för politisk, vad säger du om det?

– Nej, det tycker jag inte. Vi tycker inte att symbolen har ett politiskt budskap, utan att det är en mänsklig rättighet, säger Weine Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.