På parkeringen vid Amundön vill fastighetskontoret uppföra ett tillfälligt asylboende. Foto: SVT

Nya flyktingboenden väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Förslagen på tolv nya tillfälliga asylboenden i Göteborg väcker protester. En del ger utlopp för sitt motstånd via en Facebook-grupp som Sverigedemokraterna ligger bakom.

En av dem som inte gillar fastighetskontorets förslag om ett tillfälligt asylboende på parkeringen vid Amundön i Brottkärr är Lars Breding.

– Parkeringen här används av alla göteborgare för att nå badet på Stora Amundön, den nyttjas även som pendelparkering. Så det är en direkt olämplig plats att placera bostadsmoduler på, säger Lars Breding.

Vill ej bli av med havsutsikten

Han bor i närheten och är också orolig för att bli av med sin havsutsikt.

Det har gått en vecka sedan Fastighetskontoret lade fram en plan på hur man ska kunna bygga tillfälliga bostäder snabbt. Det är den stora mängden asylsökande som gjort att det råder brist på bostäder och kommunen kallar situationen för extraordinär.

Fastighetskontoret har pekat ut områden som inte tidigare tagit emot så många flyktingar, bland annat flera platser i sydvästra Göteborg såsom Amundön i Brottkärr, Askimsviken i Hult och Fiskebäck.

SD startar FB-grupp

Oron för vad som var på gång lät inte vänta på sig och fick Jörgen Fogelklou (SD), politisk sekreterare i Göteborgs stad, att starta en särskild Facebook-grupp.

– När förslaget blev känt fick jag 50 telefonsamtal från oroliga föräldrar som undrade om detta var sant. De undrade vad de kunde göra. Då sa jag att vi startar en facebookgrupp och sen har det rullat på med kommentarer och på kort tid mer än 1.500 medlemmar, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Vad är folk oroliga över?

Ja, det har ju varit mord på ett HVB-hem i Mölndal och så vidare.

Men det behövs ju bostäder?

Det saknas 27.000 bostäder till unga vuxna i Göteborg, det är främst för dem vi behöver bygga och inte temporära modulhus för en summa på 1,5 miljarder kronor som jag har fått uppgifter på. Då är det bara byggkostnader och inte vad vård, skola och sociala resurser kommer att kosta. Detta är kapitalförstöring utan dess like. 

Är det inte bra att de stadsdelar i Göteborg som inte har så många invandrare nu får ta ett större ansvar?

Inte genom att bygga moduler vid havet med havsutsikt, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Vill sprida boendena till nya stadsdelar

Även fastighetskontoret har fått en del reaktioner sedan de lade fram förslaget.

– Vårt syfte har varit att skapa ett mer jämlikt Göteborg och öka integrationen. Det fungerar dåligt att placera nyanlända i stadsdelar där det redan bor få svenskar, säger Magnus Sigfusson, fastighetskontorets direktör.

Förslaget om temporära bostäder är ute på remiss i stadsdelarna. Det är politikerna som beslutar och vid fastighetsnämndens sammanträde på måndag tänker moderaterna föreslå alternativa platser.

– Att lägga beslag på badplatser och grönområden är ingen bra idé. Här behövs en mer genomtänkt placering och man måste gå igenom alla tio stadsdelar och inte enbart de sex som tjänstemännen föreslagit, säger Hampus Magnusson (M), biträdande kommunalråd i Göteborg.

Men det fanns väl en tanke med att utelämna de stadsdelar som redan har tagit emot många nyanlända genom årens lopp?

Jag menar inte att inte hela Göteborg ska ta ansvar men då behöver man också ta sig an staden mer samlat och se hur det ser ut, säger Hampus Magnusson (M).

Moderaterna är inne på att titta närmare på platser där staden planerar att bygga längre fram i tiden. Särskilt Frihamnen och Ringön nämns som exempel.

Tolv områden som kan bli aktuella för temporära bostäder:

Ånäsfältet i Bagaregården

Kärralundsvallen i Örgryte-Härlanda

Björkekärrsplan i Sävenäs

Fridkullagatan i Krokslätt

Lilla Glasmästaregatan i Krokslätt

Hinsholmen i Västra Göteborg

Fiskebäck i Västra Göteborg

Väster om Lemmingvallen i Utby

Amundön i Brottkärr

Askimsviken i Hult

Skintebo småbåtshamn

Tuve på norra Hisingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingboende i Göteborg

Mer i ämnet