Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen Martin Toresson berättar om fynden som tros vara överasfalterade massgravar. Foto: svt

Experten: Nya fynd kan placera slaget vid Gestilren utanför Tidaholm

Uppdaterad
Publicerad

Hundra år gamla berättelser om en massgrav utanför Tidaholm har nu lett till att man genomfört en undersökning av marken. Resultatet visar att gåtan om ett viktigt medeltida slag kan vara på väg att få sin lösning.

– Med vidare undersökningar kan det här definitivt avgöra stridsplatsen för slaget, säger arkeologen Martin Toresson.

Starta klippet för att höra om arkeologernas fynd utanför Tidaholm.

Debatten mellan historiker och entusiaster har pågått i årtionden. Profiler som Jan Guillou och Dick Harrison har tagit strid i frågan – var ägde det historiskt viktiga slaget vid Gestilren år 1210 egentligen rum?

Efter en markradarundersökning i Varvs socken utanför Tidaholm tänds nu hoppet om att slutligen få svar på den omstridda frågan.

Redan 1910 reste man på samma plats ett minnesmärke över slaget. Men platsen är inte den enda som pekats ut, slaget har även placerats i Östergötland och Uppland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minnesmärket restes 1910, sju hundra år efter slaget. Foto: svt

”Väldigt mycket uppmärksamhet”

Att få reda på att slaget verkligen ägde rum i Tidaholm skulle betyda mycket, enligt Anja Praesto, museiintendent vid Tidaholms museum.

– Det skulle bli väldigt mycket uppmärksamhet och kanske fortsatt forskning som gynnar Tidaholm som besöksmål och turistatttraktion, säger hon.

Slaget av Gestilren innebar slutet på en lång maktkamp mellan den Erikska och Sverkerska ätten. Sverker den yngre stupade i slaget och därefter stabiliserades läget i landet och resan mot det Sverige vi känner idag påbörjades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Kjellqvist berättar om när hans farfar ska ha upptäckt massgraven Foto: svt

Gestilren är en svårlokaliserad ort där kung Erik Knutsson med sina anhängare den 17 juli 1210 besegrade sin landsflyktige rival kung Sverker Karlsson, Sverker den yngre.

Uppgörelsen, där Sverker dog, var ett led i maktkampen om Sverige mellan de två ätterna.

Var Gestilren låg har varit – och är – omdebatterat. Det har förekommit olika förslag genom tiderna, men inga har helt styrkts av arkeologiska fynd.

Källa: Nationalencyklopedin och Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer