En hjälporganisation flyttar in i Hotell Carl XII. Foto: SVT

Nya hyresgäster i Hotell Carl XII

Publicerad

Det gamla anrika hotellet Carl den tolfte i Ed som varit asylboende i många år får nu nytt liv. En hjälporganisation har flyttat in i lokalerna och i helgen öppnar man åter upp för allmänheten med syfte att hjälpa missbrukare.

– Det har varit stängt för folk de senaste tre, fyra, eller kanske till och med tio åren, säger Kristian Larsen från Reto. Men nu blir det öppet igen, så att folk kan komma och se det de känner igen från tidigare.

Det är länge sedan som gamla landmärket Hotell Carl den tolfte i Ed faktiskt var ett hotell. Fram tills nyligen har det varit asylboende, och den gamla tidens festnätter har känts alltmer avlägsna. Men snart får byggnaden nytt liv. Det är organisationen Reto, som hjälper personer med missbruksproblem, som ska starta second hand-butik och kafé i hotellets bottenvåning.

Invigs under marknaden

Den sjunde oktober, lagom till höstmarknaden i Ed, ska det vara klart, men tills dess finns det mycket att göra för att de gamla samlingssalarna ska bli butikslokaler. Alla som är med och gör i ordning Carl den tolftes lokaler är volontärarbetare, och flera av dem deltar i Retos program för att bli kvitt sina missbruksproblem.

– Jag är så tacksam för det som Reto har gjort för mig. Jag har fått livet tillbaka, går upp på morgonen och är positiv. Det jobbet vi gör här gör vi för att andra människor ska kunna få samma hjälp som jag har fått. Det är stort, säger Andreas Eriksson, en av deltagarna i Retos program.

Kristian Larsen gläds över att organisationen lyckats nå resultat.

– Det är jättefint att se dem, att de kommer ut och får hopp i livet, och kan se att det är möjligt med förändring, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer