Björn Öhman, trafikanalytiker säger att våra nya resvanor slår hårt mot kollektivtrafiken även efter pandemin. Foto: SVT

Nya resvanor slår hårt mot kollektivtrafiken

Publicerad

Kollektivtrafiken i västsverige har minskat med hälften sedan coronoutbrottet, men nu visar en trafikundersökning även att varannan pendlare i västsverige också är tveksam till att börja åka kollektivt igen om och när pandemin ebbar ut.

– Det är en väldigt stor minskning av kollektivtrafiken, säger Björn Öhman, trafikanalytiker.

1800 personer i storstadsregionerna har svarat på hur de ser på pendlingen den närmsta framtiden. Och för Västtrafik ser siffrorna dystra ut när många väljer att jobba hemma eller tar sig till jobbet till fots eller per cykel istället för att åka kollektivt. 

– Vi ser att människor svarar att alla som nu lämnat kollektivtrafiken, räknar inte med att komma tillbaka till kollektivtrafiken när pandemin ebbat ut, säger Björn Öhman, trafikanalytiker.

Varför blir det så?

– Det finns en rädsla för att åka kollektivt som folk känner nu och som man tror kommer att ligga kvar. Det är många som har möjlighet att jobba hemma och där svarar 85 % att de i framtiden kommer att arbeta en eller flera dagar hemifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.