Nya satsningar i Östra Göteborg. Foto: Göteborgs stad

Nya satsningar i Östra Göteborg

Publicerad

På onsdag kommer kommunstyrelsen att ta ställning till ett nytt kulturhus och ett världslitteraturhus i Östra Göteborg.

Förslaget är att ett nytt kulturhus ska byggas på Rymdtorget i Bergsjön och att knutpunkten i Gamlestaden ska få ett världslitteraturhus.

– Det är självklart att vi ska satsa på kulturen i Östra Göteborg. Det planeras för flera tusen nya bostäder och det behövs mer mötesplatser och kulturaktiviteter för att få till en mer levande stad, säger Mariya Voyvodova (S), kommunalråd med ansvar för kulturfrågor. 

Ett kulturhus i Bergsjön började diskuteras redan 2008 och i kommunfullmäktiges budget 2013 började man aktivt arbeta för att komma igång med planeringen och Higab startade en förstudie med tanken på att kulturhuset skulle innehålla bibliotek, kafé och flera möteslokaler med placering vid Rymdtorget i Bergsjön.

– Med närheten till Rymdtorget blir kulturhuset en viktig punkt som bidrar till en jämlik och sammanhållen stad. Flera olika verksamheter, föreningslivet och kulturlivet ska få möjlighet att ta del av huset, säger kommualrådet Mariya Voyvodova (S).

Beslut på onsdag

Tanken är att kulturhuset i Bergsjön ska stimulera göteborgarnas lust att ta del av konst och kultur, men också utgöra en arena för demokrati och mänskliga rättigheter. Kulturhuset beräknas står klart om cirka fyra år och kostnaden hamnar på cirka 195 miljoner kronor.

Förslaget om kulturhuset som kommunstyrelsen ska fatta beslut om på onsdag backas upp av den rödgrönrosa ledningen. Moderaterna och Sverige demokraterna är dock emot med motiveringen att staden befinner sig i ett ekonomiskt pressat läge och att ett kulturhus inte är prioriterat.

Ett embryo

När det gäller världslitteraturhuset i Gamlestaden gav kommunfullmäktige 2014 kulturnämnden och SDN Östra Göteborg i uppdrag att utreda förutsättningarna för att skapa ett världslitteraturhus. Enligt förslaget ska det vara en verksamhet med generösa öppettider för barn och unga där det internationella perspektivet ska lyftas.

– Världslitteraturhuset är i embryostadiet och kommer att ta längre tid än kulturhuset. Vi behöver utreda mer vad det ska innehålla, hur behovet ser ut. Men tanken är att ett världslitteraturhus i Gamlestaden ska föra kulturen och invånarna närmare varandra, säger kommualrådet Mariya Voyvodova (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.