Foto: SVT

Här börjar upprustningen av miljonprogram i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen sattes det första spadtaget för byggnationen av 46 hyreslägenheter i Lövgärdet i Göteborg. Det ingår i ett större projekt som ska rusta upp flera särskilt utsatta områden i Göteborg. – Ett spadtag som är en del i en större strategi för att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden, säger Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande i Göteborg.

Stadsdelen Lövgärdet är ett av de senast byggda områdena i Angered och stod klart under 70-talet. De nya lägenheterna är de första sedan området byggdes.

De nya hyreslägenheter i Lövgärdet är en förtätning på befintlig fastighet, med beräknad inflyttning nästa höst. Även Lövgärdets torg kommer att omvandlas. Med allt detta hoppas Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, att man också bidrar till ett trivsammare och tryggare stadsdel.

– Det är ju en viktig del i det hela, här har det tidigare skett drogförsäljning, men vi bygger här och skapar på så sätt liv och rörelse, säger han.

Stadsutveckling ska bryta segregationen

Polisen har tidigare pekat ut sex särskilt utsatta områden inom Göteborg och Lövgärdet är ett av dem. För att vända på utvecklingen satsar den kommunala Framtidenkoncernen, som samlar allmännyttan i Göteborg, 11 miljarder kronor. De ska gå till stora investeringar i nyproduktion och renovering i Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered. Detta har man tänkt att göra på fem år.

Bort med de särskilt utsatta områdena till 2025 – kommer ni att lyckas med detta?

– Vi kommer att göra allt för att det skall bli så, säger Hampus Magnusson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.