Ny ”megaskola” planeras i Ljungskile – möts av kritikstorm

Uppdaterad
Publicerad

Uddevalla planerar bygga en av Sveriges största grundskolor i Ljungskile. Men kritik hörs från så väl lärare som föräldrar, som menar att den nya skolan skulle bli  för stor, dyr – och är för dåligt planerad.

Om ungefär fem år är tanken att en av Sveriges största grundskolor sett till elevantal ska ligga i Ljungskile. Uddevalla kommun vill nämligen bygga en helt ny skola med plats för runt 1000 elever i åldrarna 6-15 år.

Kommunen planerar att den nya skolan ska ligga på samma plats som den nuvarande Ljungskileskolan. Men de framtagna planerna har väckt kritik hos så väl lärare som föräldrar: man pekar på mindre utrymmen, dåligt planerade lokaler – och att en bilväg skulle gå rakt genom det planerade skolområdet.

I ett försök att stoppa nybyggnationen har man lämnat in en inlaga på närmare 200 sidor där man argumenterar mot byggnationen. I stället vill man se en helt annat lösning där man behåller nuvarande Ljungskileskolan och bygger en helt ny skola, på en annan plats.

– Vi tror att det finns en betydlig bättre lösning som är billigare, säger föräldern Per Bergström Jonsson.

Eniga politiker

Uddevalla kommun har arbetat med den nya skolan i Ljungskile i närmare tre år, nu återstår bara detaljer innan man planerar skriva kontrakt på att bygga den nya skolan. Och enligt Ekeroos (M) finns det en enighet bland politikerna att den nya skolan är det bästa alternativet.

Men flera som är kritiska till den nya skolan tycker också  att man inte involverat boende eller personal tillräckligt.

– Från vår sida har vi gått ut med information, det finns inget hemlighetsmakeri. Men det har varit en pandemi och vi har inte kunnat träffats. Men så här ska det inte behöva vara, det är jättetrist, säger Ekeroos.

Fotnot: Sedan den här artikeln skapades har Per Bergström Jonsson engagerat sig politiskt i Miljöpartiet där han kandiderar till kommunfullmäktige i Uddevalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.