Sommaren 2017 fick Johanna Johansson, 32, från Falköpings kommun, tvillingpojkarna Rune och Ivar. Men under graviditeten visade det sig att barnen hade drabbats av tvillingtransfusion – en komplikation som kan drabba enäggstvillingar då barnens blodomlopp har förbindelser genom moderkakan. Det kan i sin tur leda till att den ena tvillingen får blod av den andra, vilket även GT har skrivit om tidigare.
Rune hade fått en hjärtpåverkan och i gravidvecka 25 fick de genomgå en operation för att åtgärda komplikationen. Hans hjärta blev bättre efter ingreppet men behövde kontrolleras efter födseln.
Förväxlade tvillingarna
I vecka 33 fick Johanna genomgå ett akut kejsarsnitt efter att moderkakan hade börjat släppa. Samma dag berättade läkaren att tvillingen som hade haft hjärtpåverkan nu hade kontrollerats, vilket inte stämde. De hade undersökt hans bror.
Vid flera tillfällen ska familjen ha påtalat att tvillingarna hade förväxlats.
– Som tur var så var det inte allvarligt nu, men hade det varit det, så hade det kunnat gå väldigt illa.
Johanna Johansson gjorde en anmälan till inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att det inte ska kunna hända någon annan.
”Tråkigt och beklagligt”
I ett beslut framgår det att IVO finner att det är märkligt att inte hjärtfunktionen hos båda tvillingarna undersöktes efter kejsarsnittet men att det inte finns grund för kritik av vården trots bristen.
Enligt Görel Nergelius, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har det inte skett någon förväxling. Snarare handlar det om ett missförstånd i kommunikationen.
– Det är väldigt tråkigt och beklagligt att föräldrarna har uppfattat att det har inträffat en förväxling. Vi jobbar hela tiden med att förbättra kommunikationen. Barnen har blivit undersökta på ett korrekt sätt och har fungerande hjärtan i dag, men vi behöver säkerställa att kommunikationen fungerar ordentligt, säger Görel Nergelius.