• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Se Rata och Hector, de två nyfödda manvargsvalpar på djurparken Nordens Ark i klippet ovan. Foto: Nordens Ark Foto: Elin Eriksson Byröd

Nyfödda manvargsvalpar på Nordens Ark i Hunnebostrand

Uppdaterad
Publicerad

Två manvargsvalpar har fötts på Nordens ark i Hunnebostrand och lyckan är nu stor på djurparken.

– När jag kom ut på morgonen för två veckor sedan så låg Rata i sin lya med två små valpar och då kom det faktiskt en lyckotår, säger djursvårdaren Camilla Wikberg.

Det var tidigt på morgonen för två veckor sedan som de båda manvargsvalparna såg dagens ljus. Deras födsel kom som en överraskning för djurvårdaren Camilla Wikberg på Nordens ark i Hunnebostrand.

– Det är svårt att se om en manvarg är dräktig. De har lång päls som täcker och de blir inte tjocka när de är dräktiga och så har de lite av en vinthundsformad kropp, säger hon.

Inte sett någon parning

Pappan till valparna kom från Belgien för några år sedan, och redan för två år sedan hoppades de att honan Rata skulle få valpar. Ingenting hände då och förhoppningarna var också stora förra året, men det var alltså först i år som det gick vägen.

– Vi har inte sett någon parning så vi var inte förberedda utan det här kom som en jätterolig överraskning.

Enligt Camilla Wikberg är manvargsvalparnas födsel en extra stor lycka eftersom hon även tagit hand om deras mamma Rata, som föddes för fem år sedan.

– Hon vägde bara 350 gram när hon och hennes bror miste sin mamma då de bara var sex dagar gamla.

Tuff start i livet

Tack vare flaskmatning klarade sig båda valparna bra och nu har alltså Rata, som väger 30 kilo i dag, fått

Foto: Nordens Ark.

valpar.

– Vi är så glada över att allt går bra, för det är alltid en risk när man flaskuppföder djur. Valparna kan präglas för mycket av människor och bli dåliga mammor själva.

Nu har det visat sig att Rata, som trots en tuff start i livet utan mamma,  sköter sig exemplariskt och tar hand om sina valpar på bästa sätt.

– Vi försöker alltid att störa nyfödda ungar så lite som möjligt. Det är viktiga band och mönster som ska formas under den första tiden.

Valparna kommer att stanna i lyan i flera veckor och det är först i början av nästa år som de kommer att ge sig ut på strövtåg i hägnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.