Nytt besked: Oljan har nått land

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade Kustbevakningen att oljeutsläppet i Kattegatt inte kommer att nå kusten. Under tisdagen ändrades beskedet – nu har en del av oljan nått land nära Lysekil och Smögen.

Efter söndagens oljeutsläpp utanför Skagen har beskeden varierat. Först befarade Kustbevakningen att oljan skulle nå kusten. Under måndagseftermiddagen meddelade man att faran i stort sett var över.

LÄS MER: Tjockolja läckte ut vid bunkring av ett fartyg

Under tisdagen kom beskedet att vissa mängder olja kommer att nå land trots allt. På eftermiddagen nådde en del av oljan land nära Lysekil och Smögen.

Enligt Kustbevakningen rör det sig dock enbart om små mängder.

– Vi har konstaterat olja i två vikar väster om Lysekil, i små mängder men tillräckligt mycket för att vi ska plocka upp det med hink och spade, säger räddningsledaren Ulrika Nilsson till TT.

– Det handlar om 10—20 liter kanske.

Har rört sig norrut

Oljan har nu rört sig norrut och sökinsatserna eiktas nu mot kusten kring Lysekil.

– Vi har flera enheter på väg mot Stora Kornö. Vi har så kallade strandbekämpare, ribbåtar och även vattenskotrar som letar efter oljan, säger Karin Markhede.

Hittills har man tagit upp runt 6 till 7 kubikmeter ren olja, alltså närmare 7000 liter. Dessutom ytterligare några tusen liter olja utblandad med vatten.

Man vet inte hur stort oljeutsläppet är.

– Nej vi vet inte det tyvärr, säger Karin Markhede.

”Ta bilder”

Utsläppet skedde på danskt vatten under en tankning. Ett flera kvadratkilometer stort utsläpp blev följden men exakt hur olyckan gått till är inte känt.

Nu uppmanar Kustbevakningen allmänheten att slå larm om den upptäcker olja.

– Vi är tacksamma om den som hittar olja längs kusten kan ta en bild och mejla oss, säger Karin Markhede.

Förhoppningen är att det bara ska vara små mängder som når land. Bilder kan mejlas till oljebilder@kustbevakningen.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.