Nu är det gladare miner i GFC igen.

Göteborg FC: ”Det handlar inte om pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Ena dagen lägger Göteborg FC ner sin elitverksamhet, trots att  klubben vann Damallsvenskan i år. Nästa dag meddelas att klubben ska delta både i  Damallsvenskan och Champions League 2021. Var allt bara ett strategiskt spel för att få in fler sponsorer?
– Inte alls, det här har aldrig handlat om pengar, säger Tore Lund, GFC:s kommunikationsansvarige.

GFC hade väntat sig stora reaktioner när beslutet om att lägga ner elitsatsningen meddelades. Men inte så stora reaktioner som det blev. Artiklar om att de regerande mästarna i Sverige lägger ner elitverksamheten publicerades runt om i europeisk press, som i The Guardian.

”Vi överraskades av att så många klev fram och visade vilja att hjälpa till att finna lösningar för att behålla en elitverksamhet för damfotbollen i Göteborg” säger GFC i ett pressmeddelande.

Och på nyårsafton kom alltså kontrabeskedet om att trots allt fortsätta både i Damallsvenskan och i Champions League 2021.

Inte pengar

Konspiratoriskt lagda personer kan misstänka att allt var ett strategiskt spel för att få fram fler sponsorer och mer pengar, men enligt klubbens kommunikationsansvarige handlar det inte alls om det.

– Nej. Vi är en av de få klubbar i Sverige som har bra ekonomi. Kolla på vilken damallsvensk klubb som helst, Rosengård undantaget, så går dom på knäna, säger Tore Lund och fortsätter med att räkna upp alla de starka sponsorer GFC har.

KLIPP: Tidslinje: Från guld till nedläggning – och vändningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Göteborg FC:s historia

Mellanmjölksland

Enligt honom handlade beslutet snarare om att ordförande Peter Bronsman ”inte vill se laget harva runt i mellanmjölksland”.

– Som jag känner honom är han helt uppriktig när han säger att för att kunna hävda sig så måste man gå den här vägen. Om vi vill vara på samma nivå som Bayern München, som vi mötte förra året, eller Manchester City, som vi mötte i år, måste man ha en bredare plattform. Sedan kan vi säkert vara ett topplag i Sverige under överskådlig tid, men...

Räcker inte det då?

– Nja, men då kommer du automatiskt ut i Champions League och där vill du möta de bästa lagen.

Men då handlar det väl om pengar ändå? Det krävs större ekonomiska muskler för att klara topplatserna i Champions League?

– Absolut, men alla de där klubbarna har damfotbollen som en integrerad del i sin verksamhet. Och det är herrfotbollen som drar in pengarna. Då hjälper det inte så mycket att vi har högre publiksiffror än Manchester City, säger Tore Lund.

Det finns intresserade

Uppståndelsen kring beslutet häromdagen gjorde att många hörde av sig till klubben.

– Inte minst är det ett par föreningar som vill föra diskussioner om samarbete för att skapa den här bredare plattformen som vi vill ha, säger Tore Lund.

Han vill inte svara på vilka föreningar det rör sig om, annat än att dessa finns i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer