Fler personer väljer att köpa nikotin-och tobaksfritt snus i Norrbotten. Foto: Isabell Höjman / TT

Nytt nej till snus i EU

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska snuset har fortsatt svårt att få gehör i EU-sammanhang.
”En politisk dom”, säger Swedish Match sedan snustillverkaren återigen förlorat i EU-domstolen i Luxemburg.

I sitt utslag på torsdagsmorgonen konstaterar domstolen som väntat att det ”inte har framkommit någon omständighet som kan påverka giltigheten av artiklarna 1c och 17” i EU:s senaste tobaksdirektiv från 2014.

I klartext betyder det att förbudet mot att sälja snus i EU fortsatt gäller – förutom i Sverige, som är undantaget ända sedan EU-inträdet på 1990-talet.

Bakom domen ligger ett försök från snustillverkaren Swedish Match att få till en ändring via brittisk domstol. Britterna har sedan vänt sig till EU-domstolen för att få deras syn på saken.

Väntad besvikelse för Swedish Match

Torsdagens utslag är i linje med det utlåtande som gavs av en av domstolens generaladvokater, danske Henrik Saugmandsgaard Øe, i våras.

”Tobak för användning i munnen är beroendeframkallande och skadligt för hälsan. Att lyfta förbudet mot att placera tobak för användning i munnen på marknaden skulle kunna innebära en allmän ökning av de skadliga effekterna av tobak i EU”, ansåg Saugmandsgaard.

Swedish Match är inte överraskat.

-Jag är inte förvånad, säger kommunikationsdirektören Patrik Hildingsson – som samtidigt tycker att domstolen ”kapitulerat” för politiken.

-Man går ju inte in och prövar om snusförbudet är diskriminerande utan konstaterar bara att när det kommer till tobak så får lagstiftaren göra som den vill.

”Sätt ner foten”

Hildingsson kallar domen för politisk och hoppas på mer politiskt stöd framöver från den svenska regeringen.

-Någonstans måste Sverige sätta ner foten, säger Hildingsson.

Även EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) beklagar utslaget.

”Att snus behandlas annorlunda från andra tobaksprodukter är ett exempel på den klåfingrighet som EU ibland beskylls för. De negativa hälsoeffekterna är betydligt större vid tobaksrökning jämfört med användning av snus”, skriver Federley i ett uttalande via sms.

EU:s tobaksdirektiv har gjorts om flera gånger, senast 2014 efter flera års förhandlingar.

Direktivet ger Sverige rätt att behålla det undantag för försäljning av snus som EU beviljade Sverige vid inträdet i unionen 1995.

Men förbudet att exportera svenskt snus till det övriga EU och försäljning av snus där gäller fortsatt.

Andra EU-länder kan dock exportera snus till Sverige, men inte sälja det på hemmaplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.