Forskare vid Chalmers har kommit på hur man kan smälta guld, utan att värma upp det. Foto: Alexander Ericson

Nytt sätt att smälta guld upptäckt

Publicerad

Det går att smälta guld i rumstemperatur, om man bara har rätt utrustning. Den överraskande upptäckten har gjorts av forskare vid bland annat Chalmers. Man behöver ett elektronmikroskop, och väldigt hög spänning.

Upptäckten har beskrivits i tidskriften Physical Review Materials, och anses som banbrytande inom vetenskapen om olika material. Forskaren Ludvig de Knoop på Chalmers i Göteborg hade en huvudroll.

De Knoop hade placerat en minimal guldkon i ett elektronmikroskop, som använder elektronteknik för att ta bilder av mycket små objekt — till och med enskilda atomer. Han ställde in mikroskopet på största möjliga förstoring och ett extremt starkt magnetfält, för att se hur guldatomerna påverkades.

”Överraskande”

Resultatet blev över förväntan. När de Knoop studerade filmen från mikroskopet, såg han att de översta lagren guldatomer i den pyttelilla konen smälte under experimentet. ”Jag blev verkligen överraskad”, säger Ludvig de Knoop enligt ett pressmeddelande från Chalmers.

Den höga elektriska spänningen hade fått guldatomerna att släppa sina kopplingar till varandra. Fortsatta experiment visade dessutom att ett guldföremåls yta kan fås att växla mellan ett smält tillstånd och den vanliga, ordnade strukturen.

”Eftersom vi kan styra och byta egenskaper för de yttersta atomlagren öppnas dörrar för olika typer av applikationer. Till exempel kan tekniken användas i sensorer, katalysatorer och transistorer”, säger Eva Olsson, fysikprofessor på Chalmers, enligt pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.